'Voor de kerst willen we een andere bus aangeschaft hebben voor de bewoners'. | Foto William Timmers
'Voor de kerst willen we een andere bus aangeschaft hebben voor de bewoners'. | Foto William Timmers Foto: William Timmers

Inzameling gestart voor nieuwe bus 'ronde huizen' in Poelgeest

vervoer n Rik Duijn, Gerard Borsboom en Mart Helfensteijn zetten samen hun schouders eronder: er moet weer een bus komen voor de bewoners (met een verstandelijke beperking) van de ronde huizen in Poelgeest.

Door Willemien Timmers

Al in 2001 werd de Stichting Recreatie Gehandicapten Poelgeest (SRGP) opgericht door familie van de ongeveer veertig mensen die wonen in de twee 'pannenkoeken', waarin begeleid wonen mogelijk wordt gemaakt door 's-Heeren Loo Zorggroep. In dat jaar werd er een bus aangeschaft waarmee vrijwilligers op stap konden gaan met de bewoners.

Bewegingsvrijheid is erg klein geworden

"Al zeventien jaar ondernemen we samen leuke dingen", vertelt Rik Duijn. "Zo gaan we eenmaal in de veertien dagen wandelen, gaan we kleding met hen kopen of bezoeken we leuke plekken in de regio, zoals Boerderij 't Geertje.
Helaas is de vrijwilligersbus afgelopen februari niet door de Apk gekomen, en is er geen budget voor een nieuwe. "Dit is enorm jammer voor de bewoners, die er samen met een vrijwillige begeleider niet meer even op uit kunnen. Alle ritjes moeten nu met de taxi gemaakt worden. Dit is niet alleen duur, maar ook minder vertrouwd, en veel minder flexibel. Een taxi komt immers vaak te vroeg of te laat", legt Duijn uit, die samen met twee andere heren vorige maand besloot om de Stichting SRGP nieuw leven in te blazen. "Toen de huizen net nieuw waren, heeft het vorige bestuur zijn schouders eronder gezet om een bus gefinancierd te krijgen. Nu is het de beurt aan ons. We willen graag dat we voor de kerst weer kunnen rijden, want het is niet goed als de bewoner zo aan huis gebonden zijn. De bewegingsvrijheid van bewoners, personeel, vrijwilligers en familie is heel erg klein geworden. We gaan ons maximaal inspannen om de benodigde 40.000 euro te verzamelen voor een tweedehands bus."
De komende maanden gaat de stichting zich volledig focussen op het werven van fondsen. "Iedereen die wil bijdragen, of die goede ideeën heeft, kan zich melden. Graag!" aldus Rik Duijn.
info@srgp.nl / 06-29092945.
www.srgp.nl