Eigen antwoord

Ik stel vragen aan Oegstgeestenaren. Wat vind je goed gaan, wat vind je een wond van Oegstgeest en wat zouden kerken eraan kunnen doen? Het levert mooie gesprekken op. Maar als iemand mij die vragen stellen zou, wat antwoord ik?

Oegstgeest vind ik goed in het bewaren van rust. De stad is dichtbij, maar de hectiek van de stad is ver weg. Het kan hier gemakkelijk gebeuren dat een auto midden op de weg stopt en de bestuurder begroet uitgebreid iemand op de stoep. Opstopping of niet, het gebeurt en het is wel best. Ik hou wel van dat gemoedelijke.

Ik heb iets met Jezus, Hij is mijn leven en vult mijn hart. Ik word een zoveel beter mens door Hem. Ik gun dat iedereen. Hij is er ook voor iedereen. Het raakt me, als anderen met Jezus niet uit de voeten kunnen. Jezus biedt veiligheid en geborgenheid. Hij geeft me alle reden om eerlijk te worden over mijzelf: ik hoef niet volmaakt te zijn. Ik kan ervan getuigen dat Hij het overneemt en mij ontlast en herstelt. Dan raakt het als anderen Hem laten voor wat Hij is. En ik vind het zo bijzonder om geen zorgen te hebben over wat er na mijn dood met me gebeurt. Uit te zien naar een wereld zonder problemen. Het geeft me rust. Ik denk dat dit raakt aan verlangen dat Oegstgeest ook kent, of je nu gelooft in Jezus of niet. Dat is het verlangen naar zijn wie je bent. Het verlangen om niet veroordeeld te worden en anderen niet te veroordelen. Het raakt aan verlangen naar respect en liefde voor jezelf en anderen. Verlangen naar aandacht en echte ontmoetingen. Verlangen naar een kracht in je leven waarmee je zelf verschil kunt maken in relaties. Verlangen naar een nog betere wereld dan Oegstgeest al biedt. Je kunt goed zeggen: dit is jouw wond, Robert, jouw verlangen. Dat is zo. Ik heb echter gemerkt dat dit verlangen voor veel mensen hetzelfde is, christen of niet. Ik kijk al een poosje om me heen hier en luister. Jezus komt dat verlangen tegemoet. Ik heb het niet bedacht, Hij is me overkomen. En Hij kan jou overkomen. Mooi.

En dan de hamvraag: wat kunnen kerken nu doen om dit moois aan de man te brengen? Nou dit, ik vertel erover. Ik kom erover vertellen als je me vraagt en soms zit ik in het dorp op m'n kruiwagen om te luisteren naar jou en iets te delen over Gods goedheid. En op zondag ben je meer dan welkom om er getuige van te zijn, van mensen die God kennen en hun geluk zoeken en vinden bij God.

Robert Roth