Met de burgemeester op de foto, de nieuwe Nederlanders de heer Urwin , mevrouw Magambo en mevrouw Stevens. | Foto Wil van Elk
Met de burgemeester op de foto, de nieuwe Nederlanders de heer Urwin , mevrouw Magambo en mevrouw Stevens. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Drie Oegstgeestenaren nieuwe Nederlanders

Nederlanderschap n Tijdens een gezellige bijeenkomst op woensdagmiddag 13 juni kregen drie Oegstgeestenaren, mevrouw Stevens, mevrouw Magambo en de heer Urwin, het Nederlanderschap van burgemeester Jaensch in het gemeentehuis.

Door Wil van Elk

"Jullie wonen al langer in Oegstgeest dan ik", vertelde burgemeester Emile Jaensch. Mevrouw Stevens al 37 jaar. In zijn welkomstwoord vertelde hij over het dorp Oegstgeest vanaf het prille begin met de eerste permanente bewoners. En over Willibrord die een kerk stichtte op e plek waar nu het Groene Kerkje staat en de vorige functie van het gemeentehuis. Ook de Oegstgeester dakpan kreeg de aandacht, vooral door het koekje in dezelfde vorm van Bakkerij Hugo de Groot. "U mag nu alleen nog maar Nederlands voedsel eten", zei hij gekscherend. Alle drie de nieuwe Nederlanders kregen een boeket bloemen en het 'Oegstgeester Kookboek'.

'Hoe bent u nu eigenlijk burgemeester geworden?'

Klagen

"Neem vooral niet alles over van ons", merkte Jaensch op. "Wij willen nog weleens klagen. Jullie hebben nu een nieuwe nationaliteit, maar geen nieuwe identiteit!" Ook wees hij op de noodzakelijke samenwerking van Nederlanders, vooral tegen het geweld van de zee.

Na het officiƫle gedeelte met het afleggen van eed of gelofte, keek hij het gezelschap aan: "Hebben jullie nog vragen?" Waarop het dochtertje van mevrouw Magambo vroeg: "Hoe bent u nu eigenlijk burgemeester geworden?". Na een uitvoerige uitleg over de selectieprocedure vertelde Jaensch ook over wat hij nu het leukste vindt van het burgemeester zijn: "Ik geniet vooral als ik mag praten voor een klas schoolkinderen of tijdens het kerstdiner in het buurthuis De Kratong in de wijk Buitenlust."

De vraagstelster is leerling van de Joris de Witteschool in Haaswijk en op de vraag wat zij zou doen als ze een dag burgemeester was, zei ze: "Een dagje schoonmaken, de scholen maar ook de wijken". "Dat gaan we doen!", antwoordde de burgemeester enthousiast en noteerde haar contactgegevens.