Rondetafelgesprek kerk, geloof en politiek

gesprek n De Raad van Kerken Oegstgeest gaat aandacht schenken aan het onderwerp kerk, geloof en politiek.

Er zijn enkele aanleidingen om hiervoor te kiezen. Sinds eind vorig jaar kent Nederland een onmogelijk geachte coalitie waaraan naast VVD en CDA zowel D66 als ChristenUnie deelnemen. Ook meer plaatselijk speelt de discussie over geloof en politiek, bijvoorbeeld naar aanleiding van de jaarlijkse vredesweek. Welke rol speelt het geloof in de politiek bij belangrijke ethische kwesties als voltooid leven en duurzaamheid en vrede? Wat is er gebeurd sinds de kerken ruim dertig jaar geleden een duidelijke stem hadden in de discussie over kernwapens?
In een open 'rondetafelgesprek' zal een aantal Oegstgeestenaren worden gevraagd naar hun persoonlijke visie, geschiedenis en ervaring met de relatie tussen kerk, geloof en politiek. Het gaat dan om vragen als: Heeft je kerkelijke traditie je politieke opvattingen (mede) bepaald? Heeft dat ook een vertaling gekregen in partijpolitieke voorkeur? Andersom: hebben je politieke opvattingen je geloofsvisie en –beleving beïnvloed?
Uitwisseling van persoonlijke ervaringen en visies staat dus voorop deze avond. Het gaat niet om een politiek debat, laat staan om gelijk hebben of gelijk krijgen.
Deelnemers aan het gesprek zullen zijn: Marien den Boer (ex-wethouder, Protestantse Gemeente Oegstgeest PGO, CDA ), Ingrid van Dillen (lid Gemeenteraad, Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, ChristenUnie), Arjan de Kok (medewerker CDA-fractie en ex-wethouder, PGO, CDA), Jolijn Kouwenhoven (steunfractie en fractiesecretaris Gemeenteraad, Rooms Katholieke Kerk, D66), Ria Pasterkamp (lid Gemeenteraad, PGO, PvdA), Nico Schrijver (Raad van State en voormalig lid Eerste Kamer, PGO, PvdA), Nicole Zwart (voormalig lid Gemeenteraad, RK/Boeddhistisch, VVD).


Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om dit Rondetafelgesprek bij te wonen, vooral om ook bij zichzelf na te gaan hoe de relatie tussen geloof, kerk en politiek voor hen ligt. De bijeenkomst vindt plaats in het Dorpscentrum op maandag 18 juni, 19.30 uur.


'Midzomernachtdroom'

theater n Betreed samen met toneelgezelschappen Ploef en Litteris Sacrum op 21, 22 en 23 juni het rijk der dromen in een speelse, eigentijdse versie van Shakespeare's 'Midzomernachtdroom'. In het feeërieke openluchttheater van De Leidse Hout nemen 19 spelers bezoekers mee in een tijdloze romantische komedie vol gekke fratsen.

Aanvang: 20.15 uur. Waar: De Leidse Hout, Houtlaan 100 Leiden. De voorstelling start bij de muziektent naast theehuis De Leidse Hout.