Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Schönbuch-Duitsland-1987 n Een verleidelijke vrucht. Nee, deze keer is het niet een appel.

Mooie zondag. Lange wandeling met twee collega's door natuurgebied Schönbuch ten zuiden van Stuttgart. Waar wij tijdelijk werken. Tegen de avond doet vermoeidheid zich gelden. Vooral een van de collega's heeft het moeilijk. Maar we keren zonder problemen terug in ons Gasthof. Hebben de hele avond om uit te rusten. En dan morgen weer aan het werk.

De wat erg vermoeide collega geeft al gauw aan dat het wellicht verstandig is een arts te waarschuwen. Er moet meer aan de hand zijn. De herbergier waarschuwt een dokter, die verrassend snel verschijnt. En zij komt snel tot een diagnose. Bestelt een vlot arriverende ambulance. En zo volgen de andere collega en Zwerver plotseling een ambulance richting ziekenhuis in Tübingen. Dat is wat anders dan in de avond een beetje uitrusten.

Spoedopname. Gelijk de maag leegpompen. Tollkirschen gegeten! Nooit van gehoord! Maar de lokale mensen kennelijk wel. Vandaar dat alles zo snel gaat zodra Zwerver met de waard kontakt opneemt.

Gedurende de wandeling gebruikten ze een meegebrachte lunch. En plukten bramen. Ja, dat dachten ze! Één van hen at ook nog wat zwarte bessen. Dat dacht hij! Zwerver en andere collega merkten dat niet. Waarom zouden ze ook.

De Wolfskers (in het Duits: Tollkirsche) is een gevaarlijke bes, zeldzaam in Nederland. De hele plant is giftig. Vooral de aantrekkelijke glanzende zwarte bolvormige bessen, die atropine bevatten (seizoen: juli - oktober, let op lezer, dat seizoen staat voor de deur!). Speciaal verleidelijk voor kinderen. Een bes of drie kan al dodelijk zijn. Bij volwassenen twaalf tot twintig bessen.

Eerste symptomen bij collega: droge mond en erge dorst. Moeite met slikken. Begint in het ziekenhuis te hallucineren. Maag gelukkig effectief leeg gepompt. Verlaat ziekenhuis een dag of twee later.


Rommelmarkt Wijckerslooth

verkoop n Zorggroep Marente, locaties van Wijckerslooth en Rustenborch zijn aan het opruimen.

Vrijwilligers willen geld in zamelen voor het opknappen van de binnentuin. Daarom is er op zaterdag 30 juni van 10.00 tot 14.00 uur een grandioze rommelmarkt in de grote zaal. Tijdens deze rommelmarkt is er van alles vinden. Van gezelschapsspellen, boeken, lp's, cd's tot een grote sortering verkleedkleding, kerstballen, handwerkspullen, een massagestoel, een sta op stoel, piano en allerlei andere snuisterijen.
Volg de pijlen via de hoofdingang van Van Wijckerslooth naar de grote zaal.


Pendeldienst Alrijne stopt

vervoer n De pendeldienst die patiënten en bezoekers van Alrijne Ziekenhuis tussen Leiden en Leiderdorp vervoerde wordt na de pilotfase niet voortgezet. Tijdens de pilot bleek er een gering aantal patiënten en bezoekers van de bus gebruik te maken: vier per dag.