De fractievoorzitters van CDA, PrO en VVD met het coalitieakkoord 2018-2022. | Foto Willemien Timmers
De fractievoorzitters van CDA, PrO en VVD met het coalitieakkoord 2018-2022. | Foto Willemien Timmers Foto:

VVD, CDA en Progressief Oegstgeest presenteren coalitieakkoord

politiek n Op donderdag 7 juni presenteerden VVD, CDA en Progressief Oegstgeest, de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, het door hen geschreven coalitieakkoord.

Door Willemien Timmers

In verhouding met buurgemeenten heeft het lang geduurd voordat het akkoord er lag. Daar waren volgens procesbegeleider Roel Freeke meerdere redenen voor. De vakanties, de vele doorrekeningen en bereidheid om elkaars idealen er voldoende in naar voren te laten komen.

werkbaar compromis

Het coalitieakkoord heeft als titel 'Groen, Sterk en Betrokken'. "Aan u de taak om te bedenken van welke partij welk woord kwam", aldus VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren. "We hebben een werkbaar compromis gevonden; het akkoord is ambitieus en opgavegericht. We hebben tijdens het opstellen van het akkoord steeds voor ogen gehouden dat er ook voor de andere partijen ruimte moet zijn om mee te denken, om zo een zo breed mogelijk draagvlak te creëren."

grijze bak

Een aantal opvallende punten springt uit het coalitieakkoord naar voren.
Zo zullen de grijze afvalbakken aan huis niet vervangen worden door centrale wijkcontainers. De nieuwe coalitie wil de Oegstgeester burger evenwel toch financieel te prikkelen hun afval beter te scheiden. "De chip die nu al in de grijze bak zit, kan hiervoor gebruikt worden." De fractievoorzitter van Progressief Oegstgeest, Melanie van Driel, legde uit dat inwoners ook afscheid kunnen nemen van hun grijze containers. "Zij kunnen hun restafval naar de gemeentewerf brengen. Zo betaalt de vervuiler."


Een opmerking uit de zaal dat de plannen rondom de afvalinzameling nogal vaag overkomen, deed de wenkbrauwen achter de tafel omhoogrijzen. "Dit is juist één van de meest concrete passages", aldus van Driel.

onderwijshuisvesting

Een ander opvallend punt is dat de coalitie vooralsnog alle te maken kosten voor renovatie en verbouw van onderwijshuisvesting voor zich uit schuift, op de te maken kosten voor de uitbreiding van brede school Het Dok in Nieuw Rhijngeest (3 miljoen) na.

'Inwoners kunnen ook afscheid nemen van hun grijze containers en hun restafval naar de gemeentewerf brengen.'

Slechts een paar weken geleden liet verantwoordelijk wethouder Jan Nieuwenhuis nog weten dat deze kosten voor het onderhoud van de Oegstgeester scholen (15 miljoen euro) onontkoombaar en door een extern bureau aangetoond waren, en dat het op peil houden van de kwaliteit van de gebouwen verplicht is vanuit het Rijk. Spaargaren legde uit daar anders over te denken. "Dit is geen dichtgetimmerd geheel. We willen in de gemeenteraad eerst een inhoudelijke discussie over het uitwerkingsplan voor het onderhoud van de scholen."

Dit betekent voor onder andere de Leo Kannerschool aan de Hazenbos dat het voorlopig onduidelijk is hoe zij verder moeten, terwijl zij juist van plan zijn containers neer te zetten als vervanging van de klaslokalen in de kelder en in het bijgebouw, omdat de luchtkwaliteit daar volgens de inspectie slecht is. "We hebben nu nog geen besluit over de huisvesting van de Leo Kannerschool genomen, omdat daar meerdere scenario's mogelijk zijn", aldus Spaargaren.

Oegstgeest werkt aan het verder verlagen van de gemeenteschuld. In 2015 moet de schuld tussen de 40 en 45 miljoen euro zijn.

Ook moet er de komende jaren worden geïnvesteerd in duurzaamheid. "Er komen wijkambassadeurs die het voortouw moeten gaan nemen." Tevens moet Oegstgeest een Fairtrade gemeente gaan worden.
Voor wat betreft de regio moet de samenwerking worden geïntensiveerd en de samenwerkingsverbanden herijkt, maar Oegstgeest blijft zelfstandig.

De gemeente Oegstgeest komt met een Actieplan Eenzaamheid. "We willen investeren in de samenleving", aldus Eibertjan van Blitterswijk (CDA). "Ook willen we betere schuldhulpverlening."

Naast het niet investeren in onderwijshuisvesting, zal ook een aantal (verkeers)projecten uit het 'Mobiliteitsplan 2017-2027' geen doorgang vinden. Zo komt er meer geld vrij (6 à 7 miljoen euro) om schulden af te lossen.

'We hebben een werkbaar compromis gevonden.'