Ondersteuning voor sociale burgerinitiatieven

gemeente n Oegstgeest is een initiatiefrijk dorp. In maart riep gemeente Oegstgeest inwoners op om hun goede en sociale ideeën te melden.

Er is in 2018 namelijk €50.000 beschikbaar voor burgerinitiatieven in het sociaal domein. Vijf initiatiefnemers maakten van de gelegenheid gebruik en dienden een aanvraag in. Voor nieuwe ideeën is nog ruimte, het budget is nog niet op. Nieuwe aanvragen moeten voor 1 september bij de gemeente binnen zijn.

Deze initiatieven krijgen financiële ondersteuning:
• 'Thuisdiners', €600. Zonnebloem afdeling Oegstgeest wil thuiskoks werven die ca. vier keer per jaar een thuisdiner verzorgen voor Zonnebloemgasten.
• 'Gastentafel', €600. De initiatiefnemers willen maandelijks op vrijdagavond een diner verzorgen voor max. 12 personen en hiermee sociale cohesie bevorderen en eenzaamheid bestrijden. Zij stellen hiervoor hun eigen huis open.
• 'Ken je buren', €25.000. Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest neemt dit initiatief om de vorming van buurtnetwerken te faciliteren.
• 'Dance for Health', €4.000. De stichting Sarabande wil de gezondheid van mensen met een (chronische) aandoening en senioren stimuleren. Zij ontvangen de bijdrage voor Dance for Health waarin deelnemers muziektherapie en dans krijgen.
• 'Fototentoonstelling dementie', €6.844. De initiatiefnemer wil een tentoonstelling samenstellen met foto's van mensen met dementie, waarbij zij gefotografeerd worden als zij bezig zijn met iets wat zij nog wél kunnen. De tentoonstelling brengt dit onderwerp op een positieve manier onder de aandacht.

Van het totaal beschikbare budget van €50.000 voor 2018 is nog bijna €13. 000 over. De gemeente start daarom een tweede ronde. Dat betekent dat initiatiefnemers hun aanvraag voor een financiële bijdrage alsnog in kunnen dienen als zij dat nog niet gedaan hadden. Het gaat om burgerinitiatieven in het sociaal domein, vooral initiatieven die zich richten op dementie, mantelzorg, eenzaamheid en/of vraagverlegenheid.

www.oegstgeest.nl bij Producten, S van Subsidies.