Wil van Elk: 'Het Dorpscentrum buist weer'.
Wil van Elk: 'Het Dorpscentrum buist weer'. Foto: Wil van Elk

'Vertrouwde ontmoetingsplek'

RENOVATIE n In deze rubriek vertellen dorpsgenoten in deze weken voorafgaand aan de dorpsveiling hun redenen om de renovatie van het Dorpscentrum te steunen.

"Als toenmalig katholieke tiener ontging het mij volledig dat het Gemeentecentrum, zoals het Dorpscentrum in de jaren zestig van de vorige eeuw heette, er kwam door de Hervormde Gemeente. Aan de Lijtweg was een consultatiebureau waar ik als kind alleen maar vervelende herinneringen aan heb omdat je daar prikken kreeg. Rond 1970 kwam ik voor het eerst in het Gemeentecentrum. In de kelder hield het jeugdwerk een disco. Stoer kauwend op Stimorol chewing gum stapte ik naar binnen en ik kan mij het nummer Back Home van de Golden Earring nog goed voor de geest halen.

"It's always good to be back home", is nu een beetje het gevoel als ik het gebouw binnenstap. En toch is het behoorlijk anders. In een paar jaar tijd is het gebouw van binnen veranderd. Niet verbouwd of zo, maar anders in gebruik. Er gebeurt weer van alles en het bruist als nooit tevoren. Het gevoel van een vertrouwde ontmoetingsplek is behouden gebleven. Om het gebouw aan te passen aan de moderne tijd, met dito eisen, is geld nodig, veel geld. Het mooie is dat de inwoners van Oegstgeest daaraan mee kunnen betalen. Dat kan door giften, of door te bieden op kavels tijdens de veiling op vrijdag 15 juni. Aan een grote 'barometer' aan de gevel is te zien hoeveel geld er nog nodig is. Vele vrijwilligers werken er hard aan om het voor elkaar te krijgen. Iedere dag zijn ijverige handen druk in de weer om alles goed te laten verlopen. Mooi om te zien dat het zelfs onder de huidige omstandigheden prima lukt. Als de nieuwbouw volgens de ambitieuze plannen keurig verloopt, dan staat er straks een plaatje. Een modern ingerichte ontmoetingsplek waar het goed toeven is. Ik hoop dat als ik er dan weer voor het eerst naar binnen ga, dat Golden Earring voor de ondertiteling zorgt: "It's always good to be back home". Wil van Elk