Geen kap vóór bomenbeleid

politiek n Bewoners van de Anemonenlaan zijn ongerust; zij vrezen dat een prachtige strook groen verdwijnt voor de komst van extra parkeerplaatsen.

Gemeenteraadslid Nico Janssen (PrO) nam het donderdag 31 mei voor hen op tijdens de raadsvergadering. Hij wees wethouder Jos Roeffen (Hart voor Oegstgeest) nog maar eens een keer op de eerder door de raad aangenomen motie 'Kappen met kappen'. En dat de raad eerst nog een bomenbeleid moet vaststellen, voordat nieuwe kapactiviteiten eventueel kunnen plaatsvinden door de gemeente.

Roeffen, die binnenkort geen wethouder meer is, kon Janssen deels geruststellen. Hij liet het PrO-raadslid weten, dat er dit jaar waarschijnlijk niet meer gekapt gaat worden in de Anemonenlaan. "Als er al gekapt gaat worden, gaat dat pas rond februari volgend jaar plaatsvinden. Ruim voor die tijd heeft u het bomenbeleid vastgesteld en dan zal met het bomenbeleid rekening gehouden worden." De wethouder zegde ook toe, dat hij de situatie van de Anemonenlaan onder de aandacht zal brengen bij de ambtenaren.


Gebouwen onder toezicht

politiek n Twee gebouwen in deze gemeente staan onder strenge bewaking. Zij blijken namelijk uitgevoerd te zijn met 'breedplaten vloeren'. Hetzelfde type vloeren als waarmee de ingestorte parkeergarage van Eindhoven Airport was uitgerust. Het gemeentebestuur maakt niet bekend, welke twee gebouwen dit zijn, maar de eigenaren of vertegenwoordigers van die eigenaren zijn door de gemeente geïnformeerd. Zolang er 'geen belastingtoename' plaatsvindt, kunnen die gebouwen gewoon gebruikt worden. Wel moeten de panden regelmatig gecontroleerd worden door een expert.


RDOG op matje

politiek n De tijd dat de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden (RDOG) ongegeneerd en ongestraft haar hand op kan houden bij de gemeente, moet nu maar eens voorbij zijn, vinden de Oegstgeester raadsleden. De gemeenteraad nam donderdag een motie van PrO aan over dit onderwerp.

Raadslid Ria Pasterkamp (PrO) ging er met gestrekt been in. "We hebben meegemaakt dat de RDOG elk jaar opnieuw zegt; jullie willen bezuinigen, maar er is geen alternatief. U moet bijdokken. Dit jaar hebben ze tegen ons gezegd: u wilt niet bijdokken, dus gaan we meteen een begroting indienen waarbij u flink moet bijbetalen." Genoeg is genoeg, aldus Pasterkamp: "Het zijn geen onnodige zaken, maar al twee jaar zeggen we tegen RDOG dat we heel sober moeten regeren. We hebben weinig geld en moeten keuzes maken welke taken we door hen laten uitvoeren." Ze diende samen met D66 en Lokaal een voorstel in. Voor het jaar 2020 moet de RDOG duidelijk maken, wat de maatschappelijke gevolgen zijn van de producten en diensten die de RDOG levert. Het voorstel werd unaniem aangenomen door de raad.