Afbeelding
Foto: PR

Boerhaave-route

ontdekken n Het heeft 350 jaar geduurd, maar nu is er dan eindelijk een Boerhaaveroute. Voortaan kunnen fietsers en wandelaars in de voetsporen treden van Herman Boerhaave, de arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker, die zijn stempel heeft gedrukt op deze regio.

Zondag 10 juni lanceert Dorpsmarketing Oegstgeest samen met haar regionale partners (de stichtingen Het Boerhaavehuis Voorhout, Vrienden van het Overbosch, Osger Support en Erfgoed Oud-Poelgeest) de fiets- en wandelroute 'Van de wieg tot het graf: langs het werk, de huizen en tuinen van Herman Boerhaave'. Het wordt prachtig fietsweer komend weekend (weinig wind, twintig graden en een zonnetje), dus iedereen kan met Dorpsmarketing Oegstgeest de Boerhaaveroute meefietsen.

Om 10.00 uur wordt de route tussen Voorhout en Oegstgeest in Voorhout bij het Boerhaavehuis (Kerkweg 11 in Voorhout) officieel geopend. Twee uur later wordt de route tussen Oegstgeest en Leiden in gebruik genomen met een openingsceremonie op Landgoed Oud-Poelgeest. "Hier nodigen we heel graag iedereen uit Oegstgeest voor uit", aldus dorpsmarketeer Agnes Kerckhoffs.

De opening van de fiets- en wandelroute valt, niet toevallig, samen met de Open Monumentendag Special 'De gave van Herman Boerhaave'. Op deze speciale dag kunnen geïnteresseerden alle voor publiek opengestelde monumenten bezoeken. Vrijwel allemaal hebben zij een speciaal Boerhaave programma en zijn gratis, of tegen een gereduceerd tarief toegankelijk.

Ook de gloednieuwe Boerhaaveroute is op deze dag voor een gereduceerd tarief verkrijgbaar. Alleen op zondag 10 juni is het 24 pagina's tellende routeboekje bij de stand van Dorpsmarketing Oegstgeest bij Kasteel Oud-Poelgeest, bij het Boerhaavehuis en het Overbosch verkrijgbaar voor de speciale aanbiedingsprijs van 2 euro. Na 10 juni zal de route voor 3,25 verkrijgbaar zijn op verschillende toeristische locaties in de regio, waaronder de VVV in Leiden en de boekhandels in Oegstgeest. Meer informatie over onder andere de verkrijgbaarheid van de route is te vinden op www.dorpsmarketingoegstgeest.nl.

Wie de Boerhaaveroute volgt, maakt kennis met een brede variatie aan historische en natuurlijke plekken. Van de Hortus Botanicus en het Boerhaavemuseum in Leiden, naar Kasteel Oud-Poelgeest en museum Corpus in Oegstgeest, tot aan het Overbosch en de Boerhaavetuin in Voorhout.