Vers van de maand

Uitstap

Er stond een uitstap op het plan

uniek bezoek aan oude stenen

reeds half vergaan en half verdwenen

attractie noemt men zoiets dan

men kan op zulke plaatsen leren

dat alles na een tijd vergaat

een rijk, een grens, een stad, een staat

tot stof zal alles wederkeren

een beetje ernst een halve dag

en een tapijtenweverij

met extra korting per toerist

als stof dat ik omschrijven mag

het bracht mij vast wat wijsheid bij

als ik de bus niet had gemist

Hoeveel bussen vol toeristen rijden ook deze maand van de ene attractie naar de andere.

Ik sprak zo'n reiziger die voor noord Italië koos: Voor dag en dauw uit bed, op tijd in de bus, verhalen aanhoren van medereizigers waar je geen boodschap aan hebt. Veel zien wat oud is en interessant moet zijn.

De Vlaamse dichter Bert Deben beschrijft met humor hoe betrekkelijk het allemaal is.

Hij won er in 2011 de nationale poëziewedstrijd Hillegom mee. (thema: Op reis). Wat niet wil zeggen dat er niet ook veel te genieten valt. Als je de goede reis maar kiest en de bus niet mist.

Ronald da Costa


Rommelmarkt Boerhaaveplein

snuffelen n Op zaterdag 16 juni wordt het Boerhaaveplein weer omgetoverd tot gezellig buurtplein.

Van 10.00 tot 15.00 uur organiseert buurtvereniging Haaswijk en Morsebel in samenwerking snackbar 't Haasje weer de jaarlijkse rommelmarkt. Voor kramen wordt gezorgd zodat leden gratis hun waardevolle spullen en/of curiosa kunnen verkopen aan buren en dorpsgenoten. Ook niet-leden kunnen tegen een kleine vergoeding een marktkraam huren. info@bvhm.nl


Schuytfestival in Leiden

leiden n Van vrijdag 8 juni tot en met zondag 10 juni staat Leiden in het teken van het Schuytfestival. Kom kijken en luisteren naar een van de vele concerten, lezingen, parades, stadswandelingen en workshops, allemaal op prachtige locaties in de binnenstad. Voor het hele programma: www.schuytfestival.nl

Naamgever van het festival is Cornelis Schuyt (1557-1616). Hij is tot op de dag van vandaag de belangrijkste componist die Leiden heeft voortgebracht. Het festival werpt een verrassende blik op het veelzijdige Leidse muziekleven in de eeuwen rond het leven van Schuyt, met zijn orgelcultuur, instrumentenbouw, uitgevers en de beroemde Leidse koorboeken waaruit gezongen werd in de Pieterskerk.

www.schuytfestival.nl