Douwe Splinter geeft uitleg over de activitieten binnen de school. | Foto Willemien Timmers
Douwe Splinter geeft uitleg over de activitieten binnen de school. | Foto Willemien Timmers Foto:

Regio brengt bezoek aan Leo Kannerschool (VSO)

onderwijs n Woensdag 30 mei bracht een dertigtal wethouders en ambtenaren van de veertien gemeenten van de regio Holland Rijnland een bezoek aan de Leo Kannerschool voor Voortgezet Speciaal Onderwijs aan leerlingen met een vorm van autisme aan de Hazenboslaan in Oegstgeest. De school heeft een grote regionale functie.

Door Willemien Timmers

Het bezoek maakte deel uit van een bustour, die ook langs 'De Jozef' in Alphen aan den Rijn en 'De Bollenpolder van de toekomst' in Noordwijkerhout. Directeur Douwe Splinter gaf het geïnteresseerde gezelschap een rondleiding door de school, en legde uit dat de school uit zijn voegen barst. "Toen we tien jaar geleden dit gebouw betrokken, hadden we 80 leerlingen en 12 docenten. Nu hebben we 300 leerlingen en 72 mensen in dienst."
Splinter steekt al jarenlang niet onder stoelen of banken dat zijn school moet verhuizen omdat het gebouw, en de naastgelegen dependance zwaar verouderd zijn, en dat vanwege de luchtkwaliteit sommige ruimtes ongeschikt zijn om les in te geven.

"We hadden graag de oude Julianaschool begin vorig jaar gekocht, maar helaas was een vastgoedhandelaar ons voor. Het was een prachtige locatie geweest voor onze leerlingen, en had kansen geboden voor meer faciliteiten. We zitten nu vol hier. Voor het eerst heb ik leerlingen moeten afwijzen omdat we dus écht vol zitten in alle leerjaren. Het aantal kinderen dat bij ons op school wil komen, neemt weer toe, ondanks de pogingen vanuit Den Haag om het basisonderwijs 'passend' te maken."
Trots vertelde Splinter dat na twee jaar tien procent van zijn leerlingen terug kan schakelen naar regulier onderwijs. "We hebben een goede relatie met de KTS in Voorhout en het Da Vinci College in Leiden, en laten hen weten dat een leerling altijd bij ons terug kan keren."
Komend schooljaar gaat de Kannerschool gebruikmaken van noodhuisvesting. Er komt 750 vierkante meter bij aan noodlokalen, om zo de kinderen en docenten uit de ongezonde ruimten in de kelder en het bijgebouw te kunnen halen. "Dat kost 450.000 euro voor drie jaar. Dan hopen we gefaseerd her te ontwikkelen op deze locatie, want er moet een nieuw schoolgebouw komen."