Weer uitstel voor Brug Poelgeest

politiek n De gemeenteraadsleden moeten zich weer buigen over het bestemmingsplan Poelgeest. Nieuwe besluiten moeten worden genomen, nu de Raad van State in een tussenuitspraak de gemeente op de vingers heeft getikt.

Het gaat om een nieuwe weg, die wordt gerealiseerd voor de 'Brug Poelgeest'. De bestemming 'water' is weliswaar veranderd in 'verkeer', maar de gemeente heeft volgens de Raad van State niet voldoende gemotiveerd, waarom die bestemmingsplanwijziging doorgevoerd moest worden. De gemeente krijgt zestien weken de tijd om deze fout te herstellen. Dat moet met behulp van een gewijzigd vaststellingsbesluit. Volgens een ambtelijk advies moeten dan als redenen voor deze wijziging worden aangegeven: "De gevolgen voor luchtkwaliteit, het geluidniveau, de mate van hinder door inschijnende koplampen en de verkeersafwikkeling van het plan aan het einde van de Hugo de Vrieslaan. Naar onze verwachting kan het gebrek worden hersteld door de onderzoeken en onderbouwing behorende bij het bestemmingsplan Brug Poelgeest toe te voegen aan het bestemmingsplan Poelgeest.'' De ambtenaren kunnen dat echter niet binnen de door de Raad van State gestelde termijn van zestien weken regelen. Daarom wordt de Raad van State nu gevraagd, of de termijn van zestien weken verlengd kan worden, zodat de raadsleden de bestemmingsplanwijziging kunnen goedkeuren in de gemeenteraadsvergadering van september 2018.


'Winkels op zondagochtend open'

politiek n De politieke partij Lokaal wil deze maand met een voorstel komen om de winkeltijden op de zon- en feestdagen te verruimen.

De ondernemers van de Lange Voort, De Kempenaerstraat en De Boeg pleiten hier al langer voor. De winkels zouden volgens Lokaal op de zondagen niet pas vanaf 12.00 uur open moeten zijn, maar al vanaf 9.00 uur. Zodat ze vervolgens tot 20.00 uur 's avonds klanten kunnen verwelkomen.

Dat de winkels op zon- en feestdagen nu pas om 12.00 uur open mogen zijn, zorgt voor omzetverlies, zo vinden de ondernemers. Zij missen de klanten, die juist in de vroege uren inkopen willen doen, zoals het kopen van versgebakken bruine bolletjes bij de bakker. Maar ook de eigenaren van een bouwmarkt en Tuincentrum De Bosrand, die op het bedrijventerrein De Boeg komen, zien de vroegere openingstijden graag komen.

Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) is het helemaal eens met de argumenten die gegeven worden voor een vroegere zondagsopenstelling.

In omliggende gemeenten zijn tuincentra al wel eerder open dan 12.00 uur. Alexander Beekhuis, voorzitter Stichting Lange Voort, roept de politici op: "Het belang van de zondagochtend is groot. De nieuwe Winkeltijdenwet maakt het mogelijk met dit belang van de winkeliers rekening te houden. Daarom willen we u verzoeken om flexibele openingstijden te bieden aan de winkels op zon- en feestdagen zodat de ondernemers zelf de openingstijden kunnen kiezen en afstemmen op de behoefte van hun klanten.''

Van den Ouweelen vroeg het college wanneer er een voorstel komt voor vervroegde openingstijden. En hij trok de vergelijking met sportverenigingen en sportscholen die wél op zondagochtend open mogen zijn. Hierop reageerde burgemeester Emile Jaensch, dat sportscholen iets anders zijn dan winkels en dus niet onder de detailhandelswet vallen. Verder stelde Jaensch: "De Bosrand is een tuincentrum dat zich in 2020 in deze gemeente kan gaan vestigen. Zij hebben gevraagd om de ruimere openstelling en we nemen dit verzoek in behandeling. Er is geen ongelooflijke haast bij; het zou ook later dit jaar kunnen. Ik kan me voorstellen dat het nieuwe college na de zomer hiermee terug komt naar de raad.'' Van den Ouweelen wil er niet te lang mee wachten. "Het is een raadsbesluit om die tijden te verruimen. We zijn verplicht om het op zo kort mogelijke termijn te regelen voor de inwoners.'' Hij dient hierover een voorstel in bij de eerstvolgende raadsvergadering.