Afbeelding
Foto: Wil van Elk

Nieuwe wethouders

politiek n De namen van de wethouderskandidaten zijn bekend: Huri Sahin voor Progressief Oegstgeest, Matthijs Huizing voor de VVD en Jan Nieuwenhuis is door het CDA voorgedragen.

Huri Sahin zit sinds 2015 in de Provinciale Staten voor GroenLinks en is daar fractievoorzitter. Sahin is onder andere ook projectleider bij ProDemos en was raadslid in Zoetermeer. In haar allereerste speech voor Provinciale Staten liet ze weten wat voor haar de twee belangrijkste thema's zijn: "De transitie naar een duurzame economie en de transitie naar schone energie. We zijn ervan overtuigd dat we alleen op deze wijze weer als provincie voorop kunnen lopen, meer banen kunnen creëren en de luchtkwaliteit kunnen verbeteren.'' Wat dat betreft kan Sahin in Oegstgeest haar hart ophalen, want zij wordt onder meer verantwoordelijk voor de Ruimtelijke Ordening, Duurzaamheid, Wonen en Leefomgeving. (Foto Twitter)

Matthijs Huizing (VVD) is ook geen onbekende in de politiek. Hij zat van 2010 tot 2013 zelfs al in de Tweede Kamer, waar hij zich onder meer bemoeide met een nieuw belastingplan en woordvoerder was voor Sociale Zaken. Maar hij moest zijn Kamerlidmaatschap opgeven hij voor de derde keer als autobestuurder was aangehouden met te veel alcohol in zijn bloed. Huizing was ook directeur van Right To Play en van de Volleybalbond,
Als voorzitter van ASC zat Huizing de afgelopen jaren meer dan regelmatig bij de politiek en het bestuur van onze gemeente aan tafel. Maar de ASC zal hem op bestuurlijk vlak achtervolgen. Deze week werd bekend, dat de gemeentelijke miljoenengarantie voor ASC wordt verlengd die in juli zou aflopen.
Tussen 2002 en 2008 zat Huizing al in de raad van Oegstgeest. Hij wordt verantwoordelijk voor de portefeuilles Financiën, Vastgoed, Afvalbeleid en Dorpsmarketing. (Foto WvE)

Jan Nieuwenhuis (CDA) werd in november vorig jaar geïnstalleerd als wethouder als opvolger van Marien den Boer. Nieuwenhuis is econoom en heeft veertig jaar gewerkt bij de rijksoverheid, zoals het Ministerie van Economische Zaken. Ook is hij onder meer voorzitter van Balans Rijnland - een organisatie voor ouders en leerkrachten van kinderen met leer- en gedragsstoornissen. Nieuwenhuis werd in 2008 benoemd tot Ereburger van Oegstgeest. Nieuwenhuis blijft dus als enige wethouder aan, en gaat zich onder meer bezighouden met de portefeuilles Zorg, Jeugd, Economie, Verkeer, Sport en Groen.(Foto WvE)


Zorgen over integriteit

politiek n Gemeenteraadslid Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) maakt zich zorgen over de integriteit van de aankomende wethouders. Zij riep haar collega-raadsleden op om de toekomstige collegeleden te 'screenen'. Maar dit pleidooi werd afgewezen door de aankomende coalitiepartijen PrO, VVD en CDA.

Raadslid Melanie van Driel (PrO) zag geen reden om het huidige beoordelingsproces te wijzigen. Fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk (CDA) vond dat er al "op een goede manier aandacht gegeven wordt aan de integriteit van de wethouders.'' En zijn collega Sven Spaargaren (VVD) vond het integriteitsverhaal 'heel belangrijk. Daar hebben we goede afspraken over gemaakt."

Vervolgens vroeg Rosdorff aan burgemeester Emile Jaensch om een 'terugkoppeling te krijgen over de risico's van de aankomende wethouders en welke beheersmaatregelen daar tegen genomen worden'. Als de burgemeester die toezegging zou doen, zou zij haar motie intrekken.

Maar Jaensch wilde niet zo ver gaan. "Ik zeg toe, dat ik over het eindresultaat een mededeling doe. Dat kan een zeer bondige conclusie zijn. Ik zal niet allerlei analyses houden." Toch bleek dit voor Rosdorff voldoende. Zij trok haar motie in.


Balen van gebrek aan informatie

politiek n Het nieuws, met de namen van de drie nieuwe wethouders, kwam voor de oppositiepartijen volslagen onverwacht. Enkele uren voor de raadsvergadering van donderdag 31 mei werden de raadsleden met een mail geïnformeerd over de komst van de bestuurders.

Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) vond dit niet de goede volgorde: "Er ligt een coalitieakkoord, dat niet nu gepresenteerd wordt. We hebben een persbericht ontvangen met een titel van het coalitieakkoord. Ik had liever eerst de inhoud gezien en dan de poppetjes.'' Fractievoorzitter Bus (D66) liet weten, een aantal portefeuilles niet gezien te hebben, waarvoor de wethouders verantwoordelijk zouden moeten zijn. Zoals de regio en onderwijs. "Hoe staat het met bezuinigingen en OZB-verhogingen? Geef ons eerst de informatie, zodat we samen als raad er mee aan de slag kunnen.''

Hierop liet Sven Spaargaren (VVD) weten, dat alle informatie "zo snel mogelijk bekend wordt gemaakt aan de raad."

Huri Sahin| Foto Twitter
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding