Lezingen over betekenis geven aan het leven

zingeving n Op twee woensdagavonden in juni worden in de Lokhorstkerk in Leiden lezingen georganiseerd over mensen die een persoonlijke zoektocht beschreven naar de betekenis van het leven.

Op woensdag 6 juni staat de mysticus en filosoof Meester Eckhart centraal, op woensdag 13 juni VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld. De lezingen beginnen om 19.30 uur, Pieterskerkstraat 1.

In deze zomercursus van de Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden staat 'spiritualiteit' centraal, een populair maar lastig te omschrijven begrip. Het begrip heeft te maken met geestelijk leven, met betekenis geven aan het leven. Velen zijn daar uiteraard mee bezig geweest. Tijdens de lezingen verdiepen we ons in de spirituele wereld van een aantal mensen die met hun persoonlijke zoektocht in de christelijke traditie staan.

Persoonlijke zoektochten staan centraal

Op 6 juni staat Meester Eckhart centraal, dominicaan, mysticus en filosoof die leefde van circa 1260 tot 1327. Zeven eeuwen later staat zijn werk steeds meer in de belangstelling. Theoloog en geestelijk verzorgder Marga de Haas schreef een boek over hem en licht aan de hand van zijn teksten zijn gedachtenwereld en spiritualiteit toe.


Op 13 juni houdt Stephan Kurtzahn, predikant en coach, een lezing over het groeiproces van Dag Hammarskjöld. Deze secretaris-generaal van de Verenigde Naties kwam in 1961 om bij een vliegtuigongeluk. Pas na zijn dood werd zijn dagboek gevonden waarin hij jarenlang zijn weg van innerlijke groei had beschreven. Het dagboek verscheen in 1963 onder de titel Merkstenen.


De toegang tot de lezingen is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De lezing wordt georganiseerd door de Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden.