Afbeelding
Foto:

Egypte-1987 n Een nieuwsbericht van 25 april 2018 (NOS.nl) leidt tot vreemde herinneringen.

Het Egyptisch parlement besluit het lastigvallen van toeristen te beboeten. Ruim 450 euro. Wetsvoorstel moet nog getekend worden door president Sisi. Is onderdeel van een actie in verband met teruglopen van toerisme naar dat land (nagenoeg gehalveerd van 15 miljoen in 2010 naar 8,3 miljoen in 2015).

Het is inderdaad Zwervers ervaring dat vele Egyptenaren de bezoeker erg hinderlijk begeleiden. Bieden onophoudelijk ongewenste koopwaar en quasi diensten aan. Erger dan in andere landen die hij meent te kennen (Marokko komt een beetje in die richting). Zo hinderlijk dat één bezoek aan Egypte voor hem wel genoeg is.

Mevrouw Zwerver spreekt van een zwerm bijen die voortdurend om je heen zoemt. Die je steeds van je af moet slaan. Waarom zijn ze zo? Misschien volksaard in combinatie met armoede? Zwerver heeft wel enig begrip voor de nieuwe wet. Maar hoe te handhaven? Het wringt trouwens. Armoede in combinatie met welgesteld toerisme.

Bij de 6 oktober brug in Cairo stuiven uit tegengestelde richting twee handelaren op Zwerver af. Met een schijnbeweging doet hij een stap opzij. Ze komen bijna met elkaar in botsing en krijgen ruzie. Zo, daar komen we makkelijk vanaf. Bij de Sfinx van Gizeh sluit iemand met ijzerdraad nog even snel een pad af. Biedt glimlachend aan tegen betaling doorgang te verlenen. De Zwervers stappen over het draad.

In de Vallei der Koningen (Luxor) rijden ze op gehuurde fietsen plezierig omlaag. Grote hitte, 50 graden. Aangenaam frisse wind. Een kleine vrachtwagen komt hinderlijk naast hen rijden. Bestuurder wil hen in auto vervoeren. Stadje Luxor binnen fietsend roept een grappenmaker hen in het Engels toe: "Hello, can we relieve you of your money?"        

(Anderzijds, gevoelens van onveiligheid hebben de Zwervers bij hun oudheidkundig georiënteerd bezoek niet ervaren. Dat één bezoek voor hen wel genoeg is, heeft uitsluitend te maken met bijzonder irritant gedrag).


Open Tuinen Dag Rijnsburg

groen n Op zaterdag 16 juni vindt de Open Tuinen Dag plaats in Rijnsburg. Tussen 10.00 en 16.30 uur genieten bezoekers van mooie tuinen rond de karakteristieke Vliet, het centrum en het groene buitengebied van Rijnsburg. Dit jaar stellen maar liefst 21 tuineigenaren met trots hun tuinpoorten open voor belangstellenden. De tuinstijlen zijn divers; van grote landelijke tuinen tot intieme bloemrijke tuinen. De nieuwe kloostertuin van het pas gerestaureerde Mausoleum is in het programma opgenomen. Thema dit jaar is: 'Tuinen en kunst'. Meerdere Rijnsburgse kunstenaars organiseren een eigen expositie in de tuinen. Er is een imker die gepassioneerd over 'zijn' bijen vertelt, diverse muzikale optredens. Op zaterdag 16 juni vanaf 10.00 uur is het programmaboekje te koop bij het startpunt DSV Vlietstede en bij Vakantiepark de Koningshof.

Zie Facebook voor meer info.