Gesprek met Willibrord

Wat zou ik graag met de heilige Willibrord even willen praten. Dat gaat niet, want hij overleed in het jaar 739. Ik zou die man zoveel vragen willen stellen. Waarom vertrok je 13 eeuwen geleden vanuit Ierland juist naar óns land? Waarom waren er zoveel Ieren die dat ook deden? Hadden je docenten in het klooster van Rathmelsigi, Wigbert en Egbert, zo'n grote invloed op je, of was het meer een roeping van God? Had God het tegen je gezegd in een droom of zo?

Hoe komt het dat je zo succesvol was, want je stichtte hier veel kerken en kloosters? Je moet wel een geweldige 'drive' gehad hebben met grote 'management skills'. Trouwens, klopt het nou dat je met elf man uit Ierland kwam, of waren het er toch twaalf?
Herinner je je nog dat je in Katwijk landde? Ben je toen gelopen langs de Vliet naar Oegstgeest of ben je gevaren? Wat dacht je toen je in Oegstgeest aankwam; ha! deze mensen ga ik bekeren want die geloven nog in Wodan? En, was dat zo? Geloofden de mensen hier toen in Wodan en hadden ze dan samenkomsten bij die heilige eik die bij de Lange Voort stond?
Wat je toen zei moet wel bijzonder geweest zijn want ze gingen kennelijk door jouw preken over naar het christelijke geloof en ze zeiden Wodan vaarwel. Dus, wát zei je toen tegen de Oegstgeestenaren? Je leeft hier nog steeds in de namen van scholen, kerken en straten. We hebben het nog steeds over je. Had je dat ooit gedacht?
Heb je trouwens gehoord van die legende? We bewaren hier namelijk een mooi wonderverhaal. Het verhaal gaat dat je al heel oud was toen je Oegstgeest nog eens bezocht. De mensen vroegen of je hun kerkje zou komen inzegenen, zodra het klaar was. Dat kerkje noemen we nu de Groene- of Willibrordkerk. Je wilde wel, maar je was oud en zwak. Helaas stierf je voor de kerkwijding. Op de vastgestelde dag was prachtig weer, maar tegelijk viel er een zachte regen. Alles wat je met wijwater behoorde te zegenen werd door een hemels mild motregentje besprenkeld. Zo was je er eigenlijk toch bij. Mooi toch, zo'n legende?
Ach, beste Willibrord, zoveel vragen, maar mijn belangrijkste vraag is toch: Wat motiveerde je?

Arjan de Kok