Hemelvaart

Vermoedelijk stonden vroeger mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term dauwtrappen vandaan komen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren. Hemelvaartsdag is een lekkere vrije dag, waarop we uitstapjes maken en genieten van festivals, pretparken, het strand of de bollenvelden. Toch vragen steeds meer mensen zich af waarom ze nu eigenlijk vrij zijn op deze dag. Op Hemelvaartsdag wordt door christenen herdacht en gevierd dat Jezus Christus is opgevaren naar God, Zijn Vader in de hemel, na Zijn opstanding uit de dood.

Veertig dagen na het paasfeest is het Hemelvaartsdag, tien dagen vóór Pinksteren. Pasen begint altijd op een zondag en omdat de periode tussen Pasen en Hemelvaart altijd precies veertig dagen is, valt Hemelvaartsdag altijd op een donderdag.
In vijftien Europese landen is Hemelvaartsdag op donderdag een officiële feestdag. In andere landen (bijvoorbeeld Hongarije, Italië, Polen en Spanje) viert men de Hemelvaart op de zondag, zeven dagen voor Pinksteren.
In feite vier ik, met de Nederlands Gereformeerde kerk waar ik lid van ben, ook Hemelvaart op de zondag er na, want we komen niet op donderdag bij elkaar. Hoe ik dan die extra vrije dag moet uitleggen aan een willekeurige dorpsgenoot is best lastig. Moeten we hem dan maar afschaffen?
En is het dan beter om andere tradities en gelegenheden feestdagen te geven? Het is een discussie die vaak weer opleeft. Als ik de inhoud en betekenis van Hemelvaartsdag uit kan leggen aan zomaar een voorbijkomende Oegstgeestenaar, dan mag de feestdag blijven. Maar of me dat lukt? Ik hoop bijna dat hij of zij het niet vraagt. Vindt hij of zij het voldoende als ik het een waardevolle traditie noem, een symbool uit de tijd dat Nederland een christelijke natie was?
Een andere poging is deze. Het is een prachtige gelegenheid om de schrik, verbazing en blijdschap van de leerlingen van Jezus mee te voelen: Jezus leeft, God heeft Hem bij zich genomen in de hemel, en van daaruit is Hij de Heer van de kerk. En dan begint het gesprek pas. Hoop ik.

Alice Siepelinga