Teylingen Topsport-gemeente

sport n De gemeente Leiden grijpt naast de prijs 'Topsportgemeente 2017', maar staat wel op de tweede plaats. Teylingen gaat ervandoor met de winst. De prijs heeft als doel het topsportbeleid van gemeenten positief onder de aandacht te brengen, zo meldt Unity.nu.

De prijs werd dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt en is een initiatief van het sport-economisch adviesbureau Sport2B, in samenwerking met Arko Sports Media. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de gemeente met de beste sportprestaties, objectief gemeten over veertig nationale topsportcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners.

Leiden was samen met de gemeenten Groningen, Teylingen, Utrecht en het Westland genomineerd voor de prijs. Het is de eerste keer dat Teylingen tot topsportgemeente van het jaar wordt gekroond. De officiƫle prijsuitreiking zal binnenkort plaatsvinden.


Kampioenen

winst n Binnenkort heeft de Oegstgeester Courant weer een kampioenen-pagina. Ben je dus dit sportseizoen alleen of met je team kampioen geworden, stuur dan een foto met wat tekst naar redactie@oegstgeestercourant.nl.


Molendag

erfgoed n In het weekend van 12 en 13 mei is het Nationale Molendag. Het thema dit jaar is "Ontmoet de Molenaar". In de regio openen veel molens de deuren.

In Oegstgeest doet de Oudenhofmolen in het Irispark mee. Daar kunnen belangstellenden op zondag een rondleiding krijgen.

De Leidse molens die open zijn tijdens de Nationale Molendagen: Op zaterdag en/of zondag: Maredijkmolen (poldermolen) Zweilandlaan, molen-museum De Valk (korenmolen) 2e Binnenvestgracht (gratis entree), Stevenshofjesmolen (poldermolen) Henriƫtte Bosmanpad (zendamateurs aanwezig), Stadsmolen (poldermolen) Gooimeerlaan, De Rodenburgermolen Kanaalweg (is alleen van buiten te bekijken). Molen De Heesterboom (zaagmolen) Haagweg, Kikkermolen (poldermolen) Oegstgeesterweg en Molen De Put (korenmolen) Galgewater. www.molens.nl.


Heere Schouten weer in de vaart

Warmond n Vanaf zaterdag 5 mei is het voetveer De heere Schouten weer in de vaart. Men kan op het prachtig gerestaureerde salonbootje uit het begin van de vorige eeuw instappen in Warmond bij de hoofdsteiger op het recreatie-eiland Koudenhoorn en wordt voor twee euro per persoon dan twee keer overgezet: van Koudenhoorn naar de Zwanburgerpolder en na een wandeling over de dijk vervolgens naar het schiereiland Tengnagel bij de Leidse Merenwijjk. Het voetveer vaart elke vrijdag, zaterdag, zondag tussen 10 en 16.30 uur. Vanaf mei wordt ook op woensdag gevaren.