Syncretisme in Oegstgeest

Enkele weken geleden schreef ik over de komst van de Adventisten in Oegstgeest. Sinds kort gebruiken zij de Regenboogkerk aan de Mauritslaan voor hun wekelijkse bijeenkomsten op de zaterdag. Ik noemde Oegstgeest gastvrij voor andere kerkgenootschappen en heette ze welkom.

Een attente lezer wees me er op dat Oegstgeest er meer kerkgenootschappen zijn die zich thuis voelen in Oegstgeest. Zo vierde enkele weken geleden vierde van zaterdagavond tot zondagmorgen de Eritrees Orthodoxe kerk gedurende de hele nacht met 400 (!) gelovigen hun Paasfeest. Het was ook in de Regenboogkerk. In Eritrea interpreteren ze de kalenders iets anders: Pasen was een week later dan bij ons in de agenda's staat.
De Pauluskerk is sinds het vertrek van de Protestantse gemeente meer en meer een thuisplek geworden van verschillende kerken. Ze hebben daar drie religieuze gebruikers: de Volle Evangelie Gemeente uit Leiden, de Eritrees Orthodoxe Kerk, die alleen voor hun Paasviering dus even uitweek naar de Regenboogkerk.
En dan is er ook Santo Daime, een uit Braziliƫ afkomstige syncretistische beweging, die ook volkskatholieke elementen bevat. Syncretisme is een term die verwijst naar het naar elkaar toegroeien van religies, het is een poging om uiteen liggende of tegengestelde geloven en religies met elkaar te combineren. Dat lijkt me een interessante richting want syncretisme veronderstelt een onderliggende eenheid. Hebben we die dan in Oegstgeest? Is er hier een 'onderliggende eenheid'? Dat is een lastige vraag want daarachter zit de vraag of er zuivere religies zouden bestaan. En zuivere religie beroept zich op een onfeilbare openbaring zoals het jodendom, de islam en het christendom. Dat zijn religies die 'gelijk hebben' en die 'de waarheid' in handen hebben. Alleen al het feit dat tenminste drie religies die waarheid claimen, geeft aan dat enige bescheidenheid bij de claim nodig is. Het is een lastig terrein waar ik zelf ook niet uit ben. Bovendien is het de vraag of het belangrijk en relevant is. Feit is wel dat er dus een syncretistische beweging in Oegstgeest is. En ook zij zijn welkom want Oegstgeest is een gastvrij dorp.
Arjan de Kok