Afbeelding
Foto:

Mei-nummer 'Over Oegstgeest'

historie n Tweemaal per jaar verschijnt het tijdschrift Over Oegstgeest, een uitgave van de Vereniging Oud Oegstgeest. Ten behoeve van de eigen leden, maar ook beschikbaar voor geïnteresseerde anderen. De komende dagen krijgen de VOO-leden het voorjaarsnummer 2018 in de brievenbus.

Zij kunnen aan de hand van dit nummer opnieuw diverse kanten van ons dorp proeven. Want in deze editie wordt grondig de lokale historie belicht op facetten zoals de bevoegdheid om hier recht te spreken in de middeleeuwen, het plaatselijke klooster Mariënpoel en de – soms gruwelijke – vroege Reformatie ter plaatse, nu zo'n 500 jaar geleden. De ook zo kleurrijke geschiedenissen van lokale families komen in deze editie opnieuw tot leven via relazen over onze plaatsgenoten Koos de Groot (hij woont nu op de hoek van de Terweeweg en de Emmalaan) en het geslacht Driessen (kleinzoon Bert Driessen blikt terug op zijn Oegstgeester opa Jan Driessen). Een Oegstgeester voorvader van Koos de Groot bracht rond 1930 melk rond met een kar, die werd getrokken door zijn hond. Een afbeelding van een hondenkar staat in dit nummer. Met plezier wijst de OO-redactie ons ook op de beschouwing in dit nummer over lokale kadastrale kaarten en op het interview met plaatsgenoot en auteur Jan Paul Hinrichs, die is gefascineerd door de opvallende aantrekkingskracht van Oegstgeest voor schrijvers. Over Oegstgeest kwalificeert op de omslag van deze editie Oegstgeest zelfs als een schrijversdorp, en wijst daarbij met Hinrichs niet alleen op onze zo bekende ex-dorpsgenoten Jan Wolkers en F.B. Hotz, maar ook op tal van andere auteurs, die niet eerder met Oegstgeest in verband zijn gebracht, zoals Albert Verweij, Nescio, Jan Arends, Gerrit Achterberg, E. du Perron en anderen, die in hun werken impressies blijken te hebben vastgelegd van hun verblijf in Oegstgeest. Een ingezonden artikel over boerderijbouw en enkele vaste rubrieken (bijvoorbeeld over foto's van oude locaties in onze gemeente, een archiefstuk over lokale voedselschaarste in de Eerste Wereldoorlog) completeren deze voorjaarseditie van OO.

Het mei-nummer van Over Oegstgeest is verkrijgbaar bij de Oegstgeester boekhandels. Wie lid wordt van de Vereniging Oud Oegstgeest, krijgt het gratis, plus twee OO-nummers die eerder verschenen. Lid worden kan door een e-mail te sturen naar secretaris@oegstgeest.nl of door een briefje te schrijven naar het secretariaat: Wilthoeflaan 10, 2341 BL Oegstgeest.