Jasmijn Vos helpt DJ Barry Paf met het openen van de expositie en de gehoortest-cabines. | Foto Willemien Timmers
Jasmijn Vos helpt DJ Barry Paf met het openen van de expositie en de gehoortest-cabines. | Foto Willemien Timmers Foto:

Eén op de vier kinderen overschat gehoor bij hoortest

aandacht n Op maandag 23 april werd in Corpus een bijzondere expositie over horen onthuld door DJ Barry Paf en zijn kleine assistente Jasmijn Vos.

Van de kinderen van 6 tot en met 12 jaar die in 2017 de Kinderhoortest hebben gedaan, blijkt dat bijna dertig procent de uitslag 'niet goed' had, stelt de Hoorstichting, onderdeel van VeiligheidNL. Daarnaast is opmerkelijk dat bijna één op de vier kinderen die de hoortest doet, overschat hoe goed zijn of haar gehoor is. Het lijkt er op dat zij zich er niet van bewust zijn dat ze minder goed horen. Om kinderen meer bewust te maken van het belang van gezond gehoor en om een beter beeld te krijgen van gehoorschade bij kinderen in Nederland, is er maandag een expositie in Corpus geopend.

Zowel Vera Verdegaal van de Hoorstichting, als DJ Barry Paf benadrukten hoe belangrijk het is dat je al op jonge leeftijd weet wat te harde muziek met je gehoor doet. "Een aantal jaar geleden reed ik na een knallend optreden in Groningen naar huis met een piep in mijn oor. De piep hield de hele nacht aan, en toen ik het liet onderzoeken, bleek dat ik lichte gehoorschade had opgelopen. Sindsdien draag ik oordoppen die het geluid prima filteren."
Verdegaal: "Je kunt je voorstellen dat als je één keer over een grasveld loopt, dit niet zo erg is voor het gras. Maar doe je dit stelselmatig met een groot gezelschap, dan raakt het gras onherstelbaar beschadigd. Dat gebeurt ook met de trilharen in onze oren." Ook staatssecretaris Paul Blokhuis wees er, via een videoboodschap, op dat we zuinig moeten zijn met ons gehoor.

In het interactieve gedeelte van Corpus kunnen bezoekers vanaf nu hun gehoor zelf testen. "We hopen hiermee dat nog meer kinderen (en hun ouders) zich bewust worden van het belang van een gezond gehoor en de eerste tips direct kunnen toepassen", aldus Saskia Kloet, programmamanager Gezond Gehoor bij VeiligheidNL. Bovendien worden zo in de komende drie jaar nog meer data verzameld over de kwaliteit van het gehoor in Nederland.

Vandaag, op woensdag 25 april is het International Noise Awareness Day, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de hoeveelheid geluid om ons heen. Vandaar dat deze week de expositie in Corpus is geopend. (WT)