Onderonsje met ambtenaren

politiek n Een kennismakingsfeestje tussen de politici en de ambtenaren van de gemeente is heel goed bevallen.

Fractievoorzitter Sven Spaargaren (VVD) vond het nodig om hier donderdag 19 april speciaal nog even bij stil te staan. De betreffende bijeenkomst had als doel om de nieuwe raadsleden en steunfractieleden in contact te laten brengen met de ambtelijke medewerkers. "Er wordt zeer positief op teruggekeken", aldus Spaargaren. Burgemeester Emile Jaensch stelde dat de ambtenaren het samenzijn ook op prijs hadden gesteld.


Milieustraat niet voor bedrijven

politiek n Een wens van gemeenteraadslid Lydie Vellema (D66) om de milieustraat ook open te stellen voor MKB-bedrijven, gaat niet in vervulling. Donderdag 19 april riep ze wethouder Jos Roeffen op: "Elders in het land zijn voorstellen om het MKB ook gebruik te laten maken van de milieustraat, bijvoorbeeld voor het wegbrengen van elektronica." Maar Roeffen wilde er niets van weten: "De milieustraat is bedoeld voor huishoudelijk afval voor de inwoners van Oegstgeest en niet voor bedrijven. Inwoners betalen de afvalstoffenheffing."


Meer kans MKB

politiek n Het midden- en kleinbedrijf (MBK) moet nog even geduld hebben. Maar over enkele weken wordt duidelijk, hoe zij meer kans maken om mee te dingen naar gemeentelijke opdrachten. Dit maakte wethouder Nieuwenhuis duidelijk, naar aanleiding van vragen door gemeenteraadslid Tobias van der Hoeven (CDA). Van der Hoeven vroeg zich hardop af: "Het lokale MKB moet toegang krijgen tot overheidsopdrachten. Hoe zorgen we voor toegang naar overheidsopdrachten voor lokale MKB-ers?'' De organisaties Servicepunt71 stuurt allerlei aanvragen uit voor producten en diensten, waar de Leidse regiogemeenten behoefte aan hebben. Deze instantie kreeg eerder al de opdracht om met een 'actieagenda' te komen. Op die agenda komen dan periodieke bijeenkomsten, waarbij MKB-bedrijven in contact kunnen komen met opdrachtgevers. Nieuwenhuis verzekerde, dat Servicepunt71 kort na de meivakantie met meer informatie hierover naar buiten komt.


CO2 uitstoot

regio n De gemeente Oegstgeest presteert goed, waar het gaat om de CO2-uitstoot. Zeker als je deze uitstoot vergelijkt met de andere gemeenten in de Leidse regio. Volgens de website www.klimaatmonitor.databank.nl heeft Oegstgeest een jaarlijkse CO2 uitstoot van 93.094 ton. Dat is omgerekend 3,93 ton per inwoner. Alleen Voorschoten heeft een lagere CO2 uitstoot per inwoner: 3,11 ton. De gemeenten die slechter presteren dan Oegstgeest zijn Katwijk (4,35 ton), Leiden (4,47 ton), Leiderdorp (4,52 ton), Wassenaar (6,42 ton) en Zoeterwoude (met maar liefst 13,79 ton CO2 per inwoner).