Een uitbundige ovatie voor dirigent Rens Tienstra en alle anderen na afloop van het concert. | Foto Wim van Tuijl
Een uitbundige ovatie voor dirigent Rens Tienstra en alle anderen na afloop van het concert. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Spetterend jubileumconcert Cappella pro Cantibus

muziek n Op zaterdagavond 21 april heeft Capella pro Cantibus in het kader van het 45-jarig jubileum in een uitverkochte Regenboogkerk een schitterend lustrumconcert gegeven. Gekozen was voor werken van de bekendste componisten uit Venetië: Antonio Vivaldi en Claudio Monteverdi; componisten uit de baroktijd. Het orkest Ars Musica begeleidde het koor.

Door Wim van Tuijl

Het openingsstuk was Vivaldi's militaire oratorium Juditha Triumphans. Een spetterende opening van pauken en trompetgeschal vulde de ruimte en was daarmee een perfecte ouverture. Dit heftig gemusiceerde en gezongen werk werd opgevolgd door een devoot gezongen aanbidding, het Adoramus te Christe van Monteverdi.

Naast het Gloria van Monteverdi werd het ook het Ave Maris Stella van genoemde componist ten gehore gebracht. Hierbij stonden een dubbelkoor en het orkest ruimtelijk opgesteld om zo vanuit alle hoeken de toehoorders toe te zingen.

Een avond met componist Vivaldi is niet compleet als zijn wereldberoemde De Vier Jaargetijden zou ontbreken. De strijkers van het orkest speelden staande in een kring de delen 2 en 3 uit de "Zomer" van deze symfonie.

Na de pauze werd het Gloria van Vivaldi gezongen. Evenals bij de andere uitgevoerde werken was er sprake van een uitstekende harmonie tussen orkest, solisten en koor. Vooral het door de altsoliste gezongen Domine Deus was van een uitzonderlijke kwaliteit. Terecht volgde na afloop een overdonderend applaus en beloonde dirigent Rens Tienstra dit met een toegift. Nogmaals klonk de triomfantelijke overwinningsmuziek van Vivaldi met pauken en trompetten. "Een feestelijke ervaring waarin ik kan bevestigen dat de samenwerking van alle betrokkenen optimaal was", sprak de opgeluchte en tevreden jonge dirigent.

Na afloop werd er door alle aanwezigen geproost op het jarige Cappella pro Cantibus. Ook voormalig dirigent en mede oprichter van het koor, Theo Tobé, was aanwezig, alsmede veel andere oud-leden. Behalve het jarige koor deelden ook solisten Jet van Helbergen (sopraan), Maaike Bakker (alt), de counter tenor Harm Huson en organist Jaco van Leeuwen, alsmede genoemd orkest mee in deze succesvolle concertavond. Kortom: een avond met een gouden randje.