Vreugde bij ASC JO9-1 na de 1-0 tegen Feyenoord. Vlnr Roemer van der Schuren, Teun Quispel, Felix Martin en Filip Bemer. | Foto Tim van der Laan Foto: Tim van der Laan

Jongensdroom wordt werkelijkheid

voetbal n Wat was het smullen op Sportpark Overveer op woensdag 18 april. Een heerlijke zomerse dag, met een strak blauwe hemel en dan spelen tegen Feyenoord.

Een droom die uitkwam voor de spelers van ASC JO8-1 en ASC JO9-1 en natuurlijk een geweldige middag voor de in groten getale aanwezige supporters. Beide ASC-teams speelden tegen een jonger Feyenoordteam: ASC JO8-1 (jongens onder acht 1) tegen Feyenoord JO7 en ASC-JO9-1 tegen Feyenoord JO8.

Bij beide ASC-teams was de spanning in het begin van de wedstrijd zichtbaar en dat vertaalde zich bij ASC JO8-1 direct in twee tegengoals. Een valse start voor dit zeer talentvolle team dat zich in de competitie moeiteloos weet te handhaven in de Hoofdklasse.

Op het andere veld wist ASC JO9-1 Feyenoord de eerste tien minuten goed onder druk te zetten, waarna Feyenoord langzaam het initiatief overnam en een aantal goede kansen kreeg. ASC-keeper Derk Stolk stak echter in Olympische vorm en sleepte zijn team met fantastische reddingen door een moeilijke periode. Vlak voor rust scoorde Teun Quispel na goed doorzetten de 1-0 voor ASC.

Ondertussen had Feyenoord JO7 de voorsprong stevig uitgebouwd en was het in de rust al wel duidelijk dat deze wedstrijd een gelopen koers was. Dit team van Feyenoord had drie spelers van de buiten-categorie. Zelfs de coach van Feyenoord noemde dit een 'hele speciale' lichting, daar was geen kruit tegen opgewassen. Gelukkig wist JO8-1 een aantal mooie kansen te creƫren, waarvan Niek Bouter en Otis Bodo er beiden een konden verzilveren.

Op het andere veld golfde het spel in de tweede helft heen en weer en hielden laatste man Boele van der Sman en wederom Derk Stolk Feyenoord lang van scoren af. Uiteindelijk viel uit een vloeiende aanval van Feyenoord toch de gelijkmaker.

De teleurstelling bij de jongste ASC'ers was na de fikse nederlaag (2-15) groot, maar na vele terechte schouderklopjes droogden de tranen snel en overheerste weer de trots en de blijdschap. Ze hadden toch tegen Feyenoord gevoetbald. Het was inmiddels 93 jaar geleden dat ASC voorkwam dat Feyenoord kampioen van Nederland werd. Nu stond er minder op het spel, alhoewel de vervulling van jongensdromen misschien wel het allerbelangrijkste is in voetbal. Feyenoord beloofde volgend jaar terug te komen. De volgende generatie ASC'ers kan dus alvast weer dromen.