Afbeelding
Foto:

Aguabico–Lima-Peru-2001 n Een wel heel zware reis van moeder en kind.

In verafgelegen Amazonegebied morst de negenjarige María kerosine. Als ze wat later een lucifer aansteekt vatten haar kleren vlam. Oudere broer Joselito dompelt haar in de rivier. Een buurvrouw gaat met kruiden aan de slag, zonder resultaat.
Moeder Adela gaat met María te voet naar dichtstbijzijnd gehucht Aguabico, dat duurt een hele dag. Daar kan men niets doen. Bewoners geven geld voor bus naar Bagua, waar ze twee dagen in een gezondheidspost verblijven. Linker onder- en bovenarm gaan aan elkaar kleven. Met ambulanceauto naar Chiclayo, waar men besluit dat huidtransplantaties nodig zijn. Daarvoor moeten ze naar Lima. Sociale dienst verschaft buskaartjes en handgeld. Uitgeput belanden María en Adela in een busstation in onbekend, verwarrend, chaotisch Lima. Na een reis van in totaal een week over dertienhonderd kilometer. Nu een taxi naar een ziekenhuis. Weigert opname omdat María zich niet kan identificeren. Dan maar een ander ziekenhuis proberen. Dat verwijst naar het "Hospital del Niño", een kinderziekenhuis van de staat. Dat neemt María wél op. Meer dood dan levend krijgt moeder Adela onderdak in een logement speciaal voor dit soort situaties.
Adela is schuw, communiceert nauwelijks. Men begrijpt niet direct dat ze analfabeet is. Alles is vreemd, het ziekenhuis is een doolhof. Peruana (vrijwilliger) wordt erbij geroepen. Die weet de weg in medisch Lima en beschikt over wat fondsen. Geleidelijk wint zij Adela's vertrouwen.
Bij vertrek van huis dacht Adela weer snel terug te zijn bij haar gezin. Het gaat echter lang duren. Via lokale radiozender hopen ze de kinderen en/of de buren te informeren. Misschien luistert er iemand, wordt het bericht opgepikt en doorgegeven. Er komt helaas geen reactie waaruit blijkt dat dit het geval is.
María's behandeling verloopt voorspoedig. Maar er is een gezwel in Adela's buik! Zo groot als een sinaasappel! Daarover de volgende keer.


Vrouwen van Rembrandt

lezing n Op zondag 15 april in het Dorpscentrum vanaf 17.00 uur bij Kunst & Spiritualiteit vertelt Dik Kompier over de Vrouwen van Rembrandt. Vier verhalen over vrouwen uit het leven van Rembrandt. De teksten van Dik Kompier (met Powerpoint) zijn gebaseerd op historische feiten en beschrijven hoe de vier vrouwen Rembrandt hebben ervaren. De bijeenkomst wordt afgesloten met een eenvoudige maaltijd. € 7.50. De organisatie is in handen van de AVP (Activiteiten Vrijzinnige Protestanten). Informatie en opgeven Marjan Driessen, tel 071-5131422 of marjandriessen1949@gmail.com.


Positief opvoeden

ouders n Voor ouders met kinderen van 4 tot 12 jaar met emotionele en/of gedragsproblemen, die behoefte hebben aan meer begeleiding bij de opvoeding start een cursus op 22 mei (19.30-21.30 uur) in het gebouw van de GGZ Leiden, Sandifortdreef 19 in Leiden. Aanmelden: www.cjgcursus.nl