Pasen voor Oegstgeest

De kou is uit de lucht en dus ben ik weer op pad gegaan in Oegstgeest, met m'n kruiwagenbank, koffie en een paar vragen. Ik schoot iemand aan, maar hij liep eerst door. Gevraagd of ik mocht uitleggen waarom ik hem uitnodigde voor een kop koffie, bleef hij staan en kwam terug.

Deze man woonde nog niet zo heel lang in Oegstgeest. Hij kwam uit een stad. De stad is rommelig, er zijn soms hele wijken of buurten die sociaal gezien problemen geven. Dat is in Oegstgeest niet het geval. Mogelijk is dat het gevolg van mensen met bovengemiddelde salarissen. Het kan zo zijn dat daardoor minder onvrede is bij de mensen, in ieder geval niet zo zichtbaar op straat. Hij geniet ervan dat hij in Oegstgeest is komen wonen.

Toch merkt ook deze man dat er niet zoveel verbinding is tussen de mensen. Een praatje is er niet zo bij. Of maar kort en dan schieten mensen hun huizen weer in. Dus, zeg ik, de rijkere gezinnen zorgen voor minder sociale problemen in wijken, straten en buurten, maar ook voor minder verbinding? Zo zag deze man het. Waarom hebben mensen in hun buurt weinig met elkaar? De man met wie ik sprak had er niet zo'n verklaring voor. Ik opperde dat veel mensen best druk zijn en dat er mogelijk niet veel energie is voor contacten. Je kunt gelukkig zijn met het ontbreken van problemen in wijken en buurten, maar weinig verbondenheid van mensen onderling, dat maakt een 'samenleving' leeg en kwetsbaar.
Wat kunnen kerken doen in zo'n samenleving? Lezingen organiseren van interessante sprekers, politici, mensen met interessante verhalen. Komen mensen daarop af? Ik vraag het me af. Maar ik geef aan dat kerken zo'n verhaal hebben. Al pratend kwamen we op het verhaal van Goede Vrijdag en Pasen. Goede Vrijdag is het verhaal van de kerk en de politiek die allebei dachten dat Jezus aan banden te leggen zou zijn. Pasen is het verhaal dat dat toch niet lukt. Een verhaal van hoop, van mogelijkheden. Een verhaal dat altijd buiten de lijntjes van de verwachtingen van een samenleving en van de kerk kleurt. Vandaag zijn mensen veel bezig met geld, zegt mijn gesprekspartner, alles kost veel energie en mensen zijn veel bezig met zichzelf. Laat het tegendeel zien.

Robert Roth