Ali Hellinga, Floris van Galen, Marianne Bergers en Pieter Hellinga zetten hun schouders onder het verbouwingsproject. | Foto Willemien Timmers
Ali Hellinga, Floris van Galen, Marianne Bergers en Pieter Hellinga zetten hun schouders onder het verbouwingsproject. | Foto Willemien Timmers Foto:

Dorpscentrum trapt fondsenwerving voor verbouwing zondag af

ontmoeting n Dorpscentrum Oegstgeest gaat grondig verbouwd worden. Nu het centrum drie jaar bestaat en duidelijk levensvatbaar is, is besloten de stap te wagen en te investeren in de toekomst.

Door Willemien Timmers

Rasvrijwilligers Floris van Galen, Pieter en Ali Hellinga en Marianne Bergers zetten hun schouders onder een grote crowdfundingscampagne, die komende zondag, 8 april, wordt afgetrapt met een tweede editie van het Open Podium.
"We willen van het Dorpscentrum een prachtige, eigentijdse plek maken, waar alle Oegstgeestenaren zich thuis voelen. Om dat te realiseren moet er wel veel gebeuren," benadrukt Pieter Hellinga. "De vernieuwing is echt hard nodig. Het huidige Dorpscentrum, dat vijftig jaar oud is, is gedateerd. Het is nu verdeeld in weinig uitnodigende hokjes en zaaltjes, terwijl we een open, gezellige sfeer willen creëren."


Als eerste gaat binnenkort de centrale hal aangepakt worden. "We willen dat dit een heerlijke ontmoetingsplek wordt, waar men blijft hangen na een cursusochtend of een lezing", vertelt ook Ali Hellinga. "Zo kunnen we samen dorp zijn, en heeft het Dorpscentrum een aanzuigende werking."
Graag brengt het Dorpscentrum haar verschillende gebruikers met elkaar in verbinding. "Op die manier kan er synergie ontstaan", benadrukt Marianne Bergers.

investeren

Floris van Galen, verantwoordelijk voor de cijfers bij Stichting Dorpscentrum Oegstgeest, legt nog eens uit dat het Dorpscentrum zichzelf helemaal zelf moet bedruipen. "Daarom zijn we ook niet over één nacht ijs gegaan bij het plannen van deze verbouwing. Na een grondige evaluatie kwamen wij tot de conclusie dat er behoefte is aan een 'verenigingsgebouw' als het Dorpscentrum, dat we erop vertrouwen telkens genoeg vrijwilligers te kunnen vinden, en dat het gebouw het waard is om in te investeren."
Omdat de stichting zich niet in de schulden gaat steken voor de renovatie, moet het geld dat nodig is (zo'n 750.000 euro) op een andere manier bij elkaar worden gebracht.
Voor de eerste fase, het vernieuwen van de centrale hal, is 300.000 euro nodig. Een deel hiervan is al opgehaald.
"We vertrouwen erop dat we samen, als dorp, zien dat een voorziening als het Dorpscentrum niet mag ontbreken. Er is in Oegstgeest niets anders dat hier op lijkt. We willen een plek zijn voor alles en iedereen, voor allerlei niet-commerciële activiteiten", benadrukt Hellinga. "Hoe mooi is het als we hier de Sint kunnen ontvangen, en na de dodenherdenking hier met elkaar kunnen napraten? Dat is van onschatbare waarde."

Open podium

Op 8 april is dus de aftrap van de crowdfunding. "We willen, door warme contacten, het hele dorp benaderen en vragen om mee te doen", aldus van Galen. Zo kunnen sponsorende burgers een 'stip' in de hal kopen met hun naan daarop.
Komende zondag is iedereen welkom vanaf 14.30 uur. De toegang is gratis. In de Grote Zaal treden Capella pro Cantibus en het popkoor Variavocaal op. Gelijktijdig speelt het Bolling kwartet in de Bomenzaal. Daarnaast wordt er geëxposeerd door een bekende Oegstgeester kunstenaar. "Als je het Dorpscentrum nog niet kent, is dit het moment om een keer binnen te lopen."


Begin juni organiseert Dorpscentrum Oegstgeest een grootste veiling. www.dorpscentrumoegstgeest.nl. Wordt vervolgd.