Vers van de maand

Vakantieherinneringen bewaren

Knip hemelsblauwe lappen uit de lucht
blaas de wolken naar gisteren
scheur golvende stroken uit het
aquamarijn van de zee

plak ze thuis op de muur en de vloer
zet je bed er middenin
hijs de zeilen
tel knopen
vaar door de inkt blauwe nacht

vergeet de wekker

Met dichter Mariet Lems neem je de vakantie echt mee naar huis: je plakt de kleuren op de muren en de vloer van je kamer, je beleeft alles weer opnieuw. Niets stoort je, je vergeet de tijd.
Een paar weken geleden zat Mariet in de jury van de gedichtenwedstrijd voor scholen in ons dorp. Ze gaf me een nummer van het blad "Dichter", gedichten voor kinderen van 6 tot 106.
Vier keer per jaar verschijnt er een themanummer van bekende en onbekende dichters, waaronder veel kinderdichters.
Voor ieder, jong en oud, te begrijpen en prachtig geïllustreerd door telkens een andere jonge illustrator.
Je kan in het blad ook zelf een paar versjes schrijven en er is een kleurplaat voor de jongsten.
Uitgeverij Plint (ook bekend van poëzieposters voor in de klas) zorgt voor mooie uitgaven voor een miniprijs van € 5,95 (zie ook www.plint.nl )
Mariet vertelde me dat er bij De Rijnlandse boekhandel nu een stapeltje ligt voor belangstellenden. Maar voor je het weet neem je een abonnement.


Ronald da Costa


'Van Gogh in Leiden'

lezing n Op de begraafplaats Groenesteeg wordt op zondag 8 april om 14.30 uur door Lodewijk Kallenberg een lezing gegeven over 'Van Gogh in Leiden'.

Het is bij velen bekend dat Anna van Gogh-Carbentus (1819-1907), moeder van de schilder Vincent van Gogh, in Leiden heeft gewoond en op de begraafplaats Groenesteeg is begraven. Minder bekend is dat nog elf andere familieleden van Vincent van Gogh in Leiden woonden en ook daar begraven zijn.
In deze lezing wordt het verhaal over de moeder van Vincent van Gogh en de overige familieleden verteld. Wat hebben zij gedaan, wat bracht hen naar Leiden en waar hebben zij hier gewoond? Dat laatste blijken diverse mooie panden te zijn op het Rapenburg, de Herengracht, de Breestraat, de Plantage en de Zoeterwoudsesingel.
Na afloop van de lezing is er een korte wandeling langs de graven van deze twaalf personen. Deze wandeling zal ook gaan langs de onlangs geplante Van Goghboom.

Op deze zondag zijn de Begraafplaats Groenesteeg en de aula voor het publiek tussen 14.00 en 16.00 uur opengesteld.