Afbeelding
Foto: Marlon Hillenaar

Anneke de Mooy

Soms kom je in contact met iemand met een sociaal-maatschappelijke handelsgeest en Anneke is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

"Dat zat er bij mij al vroeg in. Op de basisschool keek ik jaarlijks uit naar het moment om actief de deuren langs te gaan voor de verkoop van Kinderpostzegels. Die maatschappelijke betrokkenheid heb ik ook van huis uit meegekregen en rond mijn zestiende liep ik door de wijk met collectebussen voor de Kankerbestrijding en het Prinses Beatrixfonds.

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik, werkend bij een tandartspraktijk, in de pauzes huis aan huis aanbelde voor de verkoop van een kalender voor vijf gulden voor het Epileptiefonds in oud-Oegstgeest. Ook in mijn gezinsperiode deed ik veel aan vrijwilligerswerk, met name voor het Ronald McDonaldhuis in Leiden dat mij veel voldoening gaf en ook relativerend werkte voor mijzelf. Voor dit doel organiseerde ik zo'n zeven jaar lang de Lente Fair bij het Theehuis in de Leidse Hout en stond daar zelf ook met een kraam. Vanuit de landelijke Ronald McDonald organisatie ben ik als een van de vijf genomineerd voor de titel Vrijwilliger van het Jaar, maar daar was het mij niet om te doen.

Nog voor dat de Kringloop bestond had ik al de gedachte dat er iets miste in Oegstgeest waarbij kinderkleertjes, speelgoed en meer van dat soort zaken een soort van tweede leven zouden moeten kunnen krijgen en bedacht dat ik die zou kunnen verzamelen en vanuit mijn garage aan huis zou kunnen verkopen voor een zacht prijsje, terwijl het dan ook een ontmoetingsplek voor jonge moeders zou kunnen zijn. Helaas kreeg ik daarvoor geen vergunning van de gemeente, maar in de tussentijd had ik wel een zolder vol spullen. Dus op zoek naar een plekje, waarbij ik kennis maakte met het nieuwe fenomeen Pop-Up shop en via via kreeg ik hiervoor de kans in de voormalige winkel Sjiek in de de Kempenaerstraat. Ik merk dat na een jaar de winkel ook een verbindende functie heeft. Mensen komen er niet alleen binnen om iets te kopen, maar ook om hun verhaal kwijt te kunnen. Zó leuk om dit te kunnen doen voor Oegstgeest waar ik geboren en getogen ben. Ik vind het ook leuk om dingen te ontwikkelen om de verbinding te stimuleren, zoals de 'Anneke's Praatpot', waarbij het de bedoeling is dat de mobieltjes van tafel gaan en er uit de pot een kaartje wordt gepakt met een onderwerp waarover men moet praten. Sociaal-maatschappelijk dus, waardoor ook de potten een tweede leven gegund wordt". Tja Anneke, zeer opmerkelijk!


Foto Marlon Hillenaar

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten!
redactie@oegstgeestercourant.nl

Afbeelding