Afbeelding
Foto:

Discussies over aanlijnen bij de Klinkenbergerplas

Onlangs had mijn man opnieuw een gesprek met mensen die hun hond niet aan de lijn hadden aan de noordzijde van de kleine plas. Daar moeten honden sinds de heropening het hele jaar door aan de lijn. Maar...de bordjes zijn niet voor iedereen duidelijk. De gemeenteverordening is: in Oegstgeest moet een hond altijd aan de lijn, tenzij anders staat aangegeven.
Een paaltje met 'einde losloopgebied' betekent dus aan de lijn en altijd, het hele jaar door. Als het een deel van het jaar is, staat dat erbij, staat er geen tijdsperiode dan moet hond aan de lijn. Ook op het pad van af de kinderspeelplaats (verboden voor honden) tot op de top van de heuvel geldt het hele jaar rond honden aan de lijn.
Opruimplicht is er ook overal in Oegstgeest en alhoewel het gedoogd wordt dat poep in een plantsoen wordt geschoven mag het in gras niet blijven liggen, ook niet in losloopgebieden.

We hebben wat discussies met hondenbezitters gevoerd, maar ze geloofden ons niet. Om boetes te voorkomen nog maar een keer duidelijk uitgelegd hoe het zit, er is tenslotte handhaving beloofd door de gemeente.
Misschien wachten de hondenbezitters liever op een ambtenaar van de gemeente en is hun overtuigingskracht groter dan die van ons.

Roos Los-den Hartogh


Precario op overhangend groen is 1-aprilgrap Oegstgeester Courant

Grap n Waar de een verontwaardigd reageerde, vond de ander het zeer geslaagd. Het heffen van precario op overhangend groen is echter een 1-aprilgrap.

Door Wil van Elk

Het bericht over het heffen van precario bij overhangend groen stond nog maar net online op de Facebook-pagina van de Oegstgeester Courant, of burgers reageerden al boos. "Na de kaalslag in Haaswijk is het een flauwe grap". Maar ook positieve reacties.

Burgemeester Emile Jaensch reageerde met: "Het is nu formeel: onze gemeente gaat precario heffen op overhangend groen van derden. Dit weekend gaan we op pad voor de eerste inning". Uiteraard waren er lezers die meteen zagen dat het een 1-aprilgrap was en zetten dat er direct als antwoord bij. Maar ook: "De oplossingen voor de schuldenberg worden steeds creatiever", werd geopperd als olie op het vuur. En: "slecht beleid van de lokale politici. Legale diefstal". Ook de gedachte achter de grap dook op: "Ik zou het een goede zet vinden! Kan je eens normaal over een trottoir zonder dat je ervan af moet. (Bijvoorbeeld mensen met een kinderwagen, rolstoel en kinderwagen.)".

De 1-aprilgrappen in Oegstgeest hebben in de loop der jaren flink gescoord. Er kwamen altijd heftige reacties op, met zelfs filmploegen die naar Oegstgeest kwamen, maar ook tips voor een volgende keer. Precario op overhangend groen was er daar een van, maar die bleef jarenlang op de plank liggen. De gemeente had ondanks het extra werk dat ze er door kregen, toch een positieve reactie: "Inwoners wisten de gemeente zeker te vinden. Waar de één zich toch echt afvroeg waar de gemeente zich nu eigenlijk mee bemoeide, vond de ander het een mooie aanleiding om de heggen weer netjes bij te werken. Al snel werd duidelijk dat de datum wel erg toevallig was… Gefeliciteerd met deze goede 1 aprilgrap!".


SOEK krijgt nieuwe voorzitter

kringloop n Sinds begin maart is Maria Smits aangetreden als nieuwe voorzitter van Kringloopwinkel SOEK.

Na de oprichting door Rob Bergers is dit mooie initiatief in drie jaar tijd gegroeid naar een succesvolle en volwassen winkel. Ruim veertig vrijwilligers werken er wekelijks voor de SOEK, die sinds 1 januari verhuisd is naar de Endegeesterstraatweg 1A. Op deze bijzondere locatie met tuin, kan de winkel nog mooiere presentaties realiseren.

Naast het doel om hergebruik van goederen te stimuleren waardoor ons milieu ontlast wordt, voorziet de SOEK ook in mooie betaalbare spullen voor mensen met een bescheiden inkomen. Het is hartverwarmend om te zien dat er zo veel inwoners spullen schenken aan de SOEK.
Bij SOEK werken overigens ook verschillende statushouders, die door het contact met Nederlands sprekende mensen de taal machtig worden.

Kortom: veel goede redenen om eens langs te komen.

Openingstijden: Woensdag en vrijdag: 10.00 - 16.00 uur. Zaterdag: 13.00 - 17.00 uur.


Vrijgeven ontwerpbestemmingsplan Vinkeweg 73 voor terinzagelegging

paling n Het Oegstgeester college heeft ingestemd met het vrijgeven van het ontwerpbestemmingsplan 'Vinkeweg 73 Oegstgeest', voor de realisering van een palingkwekerij en -rokerij, ten behoeve van de wettelijke ter inzagelegging.

Deze ter inzagetermijn zal binnen twee weken starten. Gedurende deze periode kan iedereen, schriftelijk of mondeling, een zienswijze inbrengen.

Het moment van publiceren zal onder andere bekend worden gemaakt op de gemeentepagina in de Oegstgeester Courant.