Opnieuw beginnen

We zijn er helemaal aan toe. Weg winterse dagen, kou en snijdende wind. "De natuur is laat", zei me gisteren iemand. Hoezo? Het is pas begin april. Nu komt het mooie weer eraan. Voorjaar, het weer ontluiken van de natuur is een verademing. Het is dan ook begrijpelijk dat Pasen hierin valt. Na alle ellende, alle goede raadgevingen loopt het verhaal van Jezus - daar hebben we het nu over - naar een dieptepunt.

En dan, als alles verloren lijkt te zijn, start het leven opnieuw, beter en volmaakter. Het is een voorrecht om dit mee te maken in onze regio van het gematigd klimaat. In Afrika is dit een moeilijk uit te leggen proces. Daar is het klimaat altijd gelijkmatig. Voor ons betekent het een aanzet tot activiteiten. Wellicht is er in diverse huishoudens nog steeds de drang voor de schoonmaak. Alles moet vóór Pasen weer gelucht zijn! Ook voor ons zielenleven wordt een schoonmaak gehouden. We noemen dat boetevieringen, een samenzijn in de kerk. Even je realiseren wie, wat en waar je geestelijk bent. Even evalueren of je leven inhoud geeft aan de waarden waarin je gelooft. Ook daar ligt een nieuwe start.


Dit jaar is er ook een nieuwe start mogelijk op dorpsniveau: de gemeenteraadsverkiezingen. Nu ze achter de rug zijn, kan er gewerkt worden aan een herijking van de doelen, die van belang zijn voor onze gemeente. We hebben ons uitgesproken en nu aan deze afgevaardigden de opdracht om de wensen, die onder ons leven, te realiseren. Ik hoop dat de beweegredenen niet alleen economisch zullen zijn, ook al spelen die uiteraard en grote rol in de mogelijkheden van beleid. Misschien is het mogelijk dat dit jaar ook de verlossing, wat in het paasfeest wordt gevierd een richting aangeeft in het overleg over onze toekomst. Verlossing van de na-ijver, de arrogantie, de Indische doofheid, ten gunste van samenwerking, bescheidenheid en een luisterend oor.


Een nieuwe lente: een verwachtingsvolle herstart, niet alleen in de natuur, maar ook voor je persoonlijk leven en voor onze samenleving.

Dik Kompier