Michiel Veldman nadert de finish. Swerre Berendsen en Guusje Hazelaar zitten hem op de hielen. | Foto W. Timmers
Michiel Veldman nadert de finish. Swerre Berendsen en Guusje Hazelaar zitten hem op de hielen. | Foto W. Timmers Foto:

Koude PaasHaaswijkloop

hardlopen n Een echte hardloper laat zich niet tegenhouden door een beetje kou en regen. Vandaar dat ondanks het tegenvallende weer, ook dit jaar veel Oegstgeestenaren meededen met de PaasHaaswijkloop.

Door Willemien Timmers

Na een gezamenlijke warming-up schoot wethouder Jan Nieuwenhuis de atleten weg.

Om half twaalf vertrokken de kinderen voor hun loop van 2 kilometer. Als een speer gingen ze er vandoor, en met hetzelfde tempo werd er gefinisht. Drie kwartier later gingen de atleten van start voor de 5, 10 en 15 kilometer. Loopgroep Oegstgeest en de wijkvereniging hadden ook voor hen weer een prima route uitgezet, die bij allen ook de Klinkenbergerplas aan deed. Vele vrijwillige verkeersregelaars zorgden er voor dat de renners veilig hun route konden volgen.

Bij de finish was er gezellige muziek, van Marco van der Horst van Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel, en koffie een cake voor het goede doel: de Roparun. Kijk voor een fotoverslag op www.oegstgeestercourant.nl.

De winnende lopers

Kinderloop: 1 Michiel Veldman, 2 Swerre Berendsen en 3 Guusje Hazelaar

5 km heren: 1 Danny van Dijk, 2 Edgard Creemers en 3 Frerick den Haan

5 km dames: 1 Cathelijn Waaijer, 2 Joline Boogaard en 3 BrigittePletting

10 km heren: 1 Daniël Müller, 2 Paul Boelens en 3 Paul Zwetsloot

10 km dames: 1 Andrea Landman, 2 Lena Dessecker en 3 Suzanne Sandbergen

15 km heren: 1 Tom Biersteker, 2 Paul Hartman en 3 Hans Pleij

15 km dames: 1 Gerda de Zwart, 2 Siobhan Nilan en 3 Marjan Hout

Alle deelnemers kunnen zichzelf zien finishen via www.paashaaswijkloop.nl, en daarbij hun eindtijd checken.

Basiscursus

Onder de deelnemers waren ook dit jaar weer veel leden van Loopgroep Oegstgeest. Natuurlijk was de loopgroep medeorganisator van dit jaarlijkse evenement, maar ook startten twintig deelnemers van de basiscursus. Deze lopers zijn in het najaar van 2017 vol enthousiasme begonnen met de cursus voor beginnende hardlopers. Na intensieve begeleiding van de gediplomeerde trainers bij Loopgroep hebben deze lopers afgelopen maandag 5 kilometer binnen 34 minuten afgelegd. Een geweldige prestatie waarmee we kunnen concluderen dat deze lopers absoluut geen beginners meer zijn.

De trainers van Loopgroep Oegstgeest kunnen tevreden terugkijken op een, ook dit jaar weer, zeer succesvolle basiscursus.


Lintje voor Tim van Tongeren

onderscheiding n Tijdens de laatste vergadering van de vorige gemeenteraad op 27 maart, waarbij afscheid werd genomen van negen raadsleden (zie pagina 11) werd nestor Tim van Tongeren verrast met een Koninklijke onderscheiding.

Door Willemien Timmers

Het anders zo spraakzame raadslid, dat altijd zo fijn te citeren was, viel even stil toen hij hoorde dat het Zijne Majesteit behaagd had hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tim van Tongeren heeft vanaf 2006 drie raads-termijnen volgemaakt als raadslid en later fractievoorzitter van Progressief Oegstgeest. "Met jouw vertrek gaat de gemiddelde leeftijd in de gemeenteraad flink omlaag", zei burgemeester Emile Jaensch met een glimlach. "Je bent een meester in het uit de tent lokken van mensen." De burgervader bedankte Van Tongeren ook voor zijn voorzittersrol in de vertrouwenscommissie bij het aanstellen van hem als burgemeester.

VVD-fractievoorzitter Nicole Zwart vergeleek Van Tongeren met een kunstwerk van Kandinsky. "Je bent enorm levendig, denkt 'out-of-the-box' en bent creatief." Eibertjan van Blitterswijk (CDA) zei te hebben genoten van Van Tongerens 'verbale stoten'. PrO-fractiegenoten Gerlof Kruidhof en Ria Pasterkamp deden een boekje open over de fractievergaderingen: "Ook daar hadden we spreektijden."

Van Tongeren memoreerde zelf hoe hij in 2006 vol goede moed begon, en zich tijdens een fietstocht realiseerde dat hij verantwoordelijk ging zijn voor het nemen van besluiten die impact hebben. "Mijn allereerste motie, die voor het creëren van een 'Canon van Oegstgeest' werd meteen aangenomen en uitgevoerd. Daar was ik razend trots op. Andere dossiers hadden een enorm lange doorlooptijd. Hoe dan ook: 'Never a dull moment'. Na al deze jaren kijk ik met veel dankbaarheid terug. Ik ben blij dat we hebben kunnen werken én lachen, want goede grappen vergeet je niet gauw."

Burgemeester Jaensch feliciteert Tim van Tongeren als eerste. | Foto WT
Afbeelding