Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

AGADIR-MAROKKO-1994 n Een vreemde ontmoeting.

Zwerver staat naast zijn Nissan Vanette en kijkt vanuit de duinen rustig uit over strand en zee. In afwachting van mevrouw Zwerver, die later op het vliegveld zal arriveren. Hier en daar wat mensen bij de vloedlijn. Een vredig wijd uitzicht. Dan ontwaart Zwerver plotseling een man die zich van de vloedlijn losmaakt en enthousiast zwaaiend naar hem toe rent. Wat raar. Hij kent die man niet, die nog wel een eindje weg is. Zou het iemand zijn die hij op zijn reis door Marokko eerder heeft ontmoet? Dat gebeurt wel eens. Maar wat raar! Zo enthousiast zwaaiend!
Dan gaat hem een licht op. Dichterbij rent er nog een man in zijn richting! En die zwaait bepaald niet. Die maakt zich uit de voeten in een richting die langs Zwervers plek lijkt te voeren. Een "Houd de dief"gebeuren"! Die zwaaiende man roept Zwervers hulp in!
Zwervers vader was politieman. Hij kan het niet laten. Maar eerst moet die Vanette op slot. Daardoor kan de dief Zwerver op enige afstand passeren. Misschien wel zo goed.
Dan er achteraan! Nu rennen er drie. Het is moeizaam zo door het rulle duinzand. Op daarvoor ongeschikt schoeisel. Dief duidelijk in het voordeel. En niet dom. Stopt even, werpt een blik op zijn achtervolgers, haalt het geld uit het afgerukte polstasje. Laat dat tasje met verdere inhoud vallen en spoedt zich verder.
Zwerver vindt even later het tasje. De dief inhalen? Geen schijn van kans. De Franse toerist trouwens ook niet. Is blij dat hij zijn papieren en andere spullen terug heeft.


Ekklesia zet zich in voor traag lerende statushouders

leiden n Uitgaande van de Leidse Studenten Ekklesia worden al enkele jaren informele taallessen voor statushouders uit de hele regio georganiseerd.

Alles - deelnemen in de Nederlandse maatschappij, of je daarin staande weten te houden - begint immers met het leren van de taal. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, en veel nieuwkomers hebben moeite met het zetten van deze essentiële eerste stap. Ekklesia Taalgroep Leiden, opgezet door enthousiaste vrijwilligers, is daarom een uniek taalproject gestart, gericht op de meest kwetsbare en geïsoleerde groep statushouders in Leiden en omstreken.
In het nieuwe programma krijgen juist die traag lerende statushouders effectieve, aanvullende taalondersteuning door een combinatie van groepslessen (die plaatsvinden op Rapenburg 100) en individuele begeleiding. Daar is nu een nieuwe werkvorm bij gekomen: op elke woensdagmiddag een 'Koffie&Taal' bijeenkomst, en elke laatste zaterdag van de maand een 'Taallunch'. Beide zijn met vrije inloop voor statushouders én geïnteresseerde Nederlanders.
Het project draait op de inspanning van vrijwilligers.
Momenteel is er in het project nog ruimte voor zowel deelnemers als vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen mailen naar taalgroep@ekklesialeiden.nl of bellen naar 06-3406.9967