Overhangend groen kan mooi zijn, maar kan ook overlast veroorzaken.
Overhangend groen kan mooi zijn, maar kan ook overlast veroorzaken. Foto: Wil van Elk

Precario op overhangend groen in openbare ruimte

Precario n Gemeenten heffen precariobelasting als vergoeding voor het gebruik van openbare grond. Zoals voor het plaatsen van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond. Besloten is om dit vanaf komende zondag ook te doen bij overhangend groen.

Hoge bomen en beplanting kunnen ergernis veroorzaken door vallende bladeren, schaduw, wortelvorming en ongedierte. Buren moeten hierover onderling de boel regelen. Dit wordt anders als het gemeentegrond betreft. De regels over beplanting op of bij de erfgrens zijn vastgelegd. Bomen moeten minstens twee meter vanaf de grenslijn van twee percelen staan, gemeten vanaf het hart van de boom. Voor heesters en heggen geldt een afstand van een halve meter.

De gemeente Oegstgeest heeft in het verleden overlast van overhangend groen op zijn beloop gelaten. Veelal losten de problemen vanzelf op door de netheid van de burgers die of uit hun zelf, of op aandringen van passanten of buren gingen snoeien. Vrijwel overal zie je strakke hagen die nauwelijks over het trottoir hangen. Op sommige plekken is er echter geen doorkomen aan en moet je steeds verder bukken. Als het regent en de takken nog verder dalen moet je eromheen lopen. Het de weg oplopen zonder op te letten veroorzaakt maar al te vaak bijna-ongelukken.

Om enige dwang uit te oefenen, is besloten om precario te gaan heffen voor overhangend groen. Als Oegstgeest hiermee, zoals gepland, dit weekend begint, dan heeft de gemeente een primeur. Het gerucht gaat dat dit veel geld gaat opleveren. Vooralsnog wordt echter als hoofdzaak genoemd dat het de openbare ruimte moet gaan verbeteren.

Er hebben al auto's rondgereden in Oegstgeest die de openbare ruimte fotografisch hebben vastgelegd, op een manier zoals Google dit doet, met een 360 graden camera. Voor overhangend groen wordt verder een drone ingeschakeld die met listige software precies kan bepalen wat het volume is, zodat het kostenplaatje kan worden opgemaakt. In vrij korte tijd kunnen 'overtreders' een rekening in de bus verwachten.