Samenstelling gemeenteraad

politiek n De Oegstgeester gemeenteraad ziet er de komende vier jaar als volgt uit:

D66
1 Elfred Bus (750 stemmen)
2 Lydie Vellema (588) Nieuw
3 Arne-Jan Vos (40) N

VVD
1 Sven Spaargaren (1537)
2 Inge Oosterhuis-Gijsbers (563) N
3 Marcus Rolloos (164)
4 Edgard Creemers (99) N
5 Eric Bouw (59) N

Progressief Oegstgeest
1 Melanie van Driel (1544) N
2 Ria Pasterkamp (232)
3 Menno Welling (84) N
4 Nico Janssen (28) N

Hart voor Oegstgeest
1 Frits van Dissel (672)
2 Karin Rosdorff - Molevelt (313)

CDA
1 Eibertjan van Blitterswijk (1050)
2 Ingrid van Dillen (563)
3 Tobias van der Hoeven (80) N
4 Watze Mandema (105)

Lokaal Oegstgeest
1 Eelke van den Ouweelen (405)


Valkuilen

politiek n Deze week beginnen een paar duizend mensen voor het eerst als raadslid. In Oegstgeest zijn dat er negen. Zij moeten zich nu gaan bewijzen en hun beloften en politieke idealen omzetten in concrete resultaten.

Voor een politicus is het voeren van een debat hét middel om dit te doen. Dat valt nog niet mee, want er komt heel wat bij kijken om succesvol te zijn als raadslid. Dit zijn de drie grootste valkuilen voor nieuwe raadsleden, gebaseerd op eigen onderzoek onder raadsleden tijdens de afgelopen raadsperiode.

1. Standpunt presenteren
Het kost tijd om erachter te komen wat de meest effectieve manier is om standpunten in de raad te presenteren. De gemeenteraad heeft een specifieke werkwijze en procedures die nieuwe raadsleden zich nog eigen moeten maken. Ook valt het niet altijd mee om de eigen mening in pakkende statements te presenteren.

2. Interrumperen
Bij interrupties in het debat wordt zichtbaar waar de verschillen liggen tussen partijen. Het is daarom belangrijk dat raadsleden interrupties durven te gebruiken en plezier hebben in het opzoeken van verschillen. Dit vraagt lef en zekerheid in het debat. Nieuwe raadsleden hebben vaak 1 tot 2 jaar – een halve raadsperiode! – nodig om deze techniek goed te beheersen.

3. Retorische technieken
Nieuwe raadsleden komen in het debat tegenover andere partijen te staan die weten hoe het spel gespeeld wordt. Zij gebruiken technieken zoals het vragen om cijfers, het presenteren van selectieve informatie en interrupties om nieuwe raadsleden op het verkeerde been te zetten. Wanneer raadsleden deze technieken op tijd herkennen kunnen ze erop anticiperen en de ander te slim af zijn. Dossierkennis is hierbij belangrijk.


Bron: Het Debatbureau