Welkom Adventisten

Er is een nieuw kerkgenootschap neergestreken in Oegstgeest. De Adventisten kerken sinds kort wekelijks in Oegstgeest. Het is een protestants kerkgenootschap en ze komen samen op sabbat (zaterdag). Adventisten eten geen vlees en drinken geen wijn. Deze Adventkerk richt zich op drie kernwaarden: optimisme, dienstbaarheid en levenskwaliteit. In Nederland telt het kerkgenootschap ongeveer 6.000 gedoopte leden.

'Zijn er niet genoeg kerken?' hoor ik u denken. Dat is een terechte vraag, want is een nieuw kerkgenootschap in Oegstgeest een aanwinst of benadrukt dat juist de verdeeldheid onder de kerken? Wie zit er te wachten op nóg een kerk?
Natuurlijk is de verdeeldheid onder de kerken jammer. Eénheid zou in een ideale wereld mooi zijn. Maar we leven niet in een ideale wereld en die verschillende soorten kerken bieden ook een breed palet aan kleuren en smaken. Zoveel smaken zoveel zinnen. Die veelheid aan kerken geeft je ook de kans om dát te kiezen wat goed bij je past. Want een beetje shoppen en een kerk zoeken die bij je past, is toch niet fout?
De verdeeldheid onder de kerken is, volgens mij pas een probleem als één van de kerken 'de waarheid' claimt en daarom de ander afschrijft. Vroeger gebeurde dat nog vaak. Mijn opa vroeg eens aan me, terwijl we naar de kerk liepen en hij naar die kerk wees, 'is dat een kerk, of dé kerk'? Ik antwoordde dat dat een kerk was, want er zijn nog heel veel andere kerken. Maar dat antwoord was volgens opa fout. Het was dé kerk. Zo was opa.
Die tijd heb ik achter me gelaten. Met respect voor de overtuiging van de ander, gaan velen soepel om met de veelheid aan overtuigingen, geloven en zekerheden. De Raad van Kerken in Oegstgeest speelt daarbij een mooie rol zodat het gesprek tussen de kerken gaande blijft. Daarbij wordt een wezenlijke vraag gesteld, namelijk hoe we de kerken in Oegstgeest zich verbinden met Jezus.


En als u nieuwsgierig bent naar die Adventisten in Oegstgeest, dan kunt u op zaterdagochtend een dienst bijwonen in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan. Wat mij betreft zijn de Adventisten welkom.

Arjan de Kok