Iris van Rijn, winnaar groep 5/6, leest haar gedicht voor. | Foto Willemien Timmers
Iris van Rijn, winnaar groep 5/6, leest haar gedicht voor. | Foto Willemien Timmers Foto:

Oegstgeester schoolkinderen in de voetsporen van Jan Wolkers

poëzie n Een aangenaam verraste jury maakte op 21 maart de winnaars van de Jan Wolkers-poëziewedstrijd bekend die door Cultuurfonds Oegstgeest was uitgeschreven. Maar liefst 180 gedichten werden ingestuurd.

Door Willemien Timmers

"Prachtige gedichten hebben we gelezen, allemaal rond het thema 'Herinnering', net als het muurgedicht van Jan Wolkers dat tegenover zijn geboortehuis te bewonderen is. Soms was het onderwerp moeilijk of verdrietig, en toch hebben jullie woorden op papier weten te krijgen", sprak jurylid en schrijver Ronald da Costa. "Hoe is het mogelijk. Blijf vooral schrijven, want door woorden op papier te zetten, kun je gevoelens uiten die anders misschien niet naar buiten zouden komen."

Oegstgeest presenteert zich als 'Schrijversdorp'. Om deze 'schrijvers-vibe' aan de jonge generatie door te geven werd een gedichtenwedstrijd georganiseerd, waarvan de winnaars op Wereld Poëziedag bekend werden gemaakt. Van zes Oegstgeester basisscholen waren er meer dan honderd leerlingen naar de plaatselijke bibliotheek gekomen. Nadat de schrijvers van de 21 eervolle vermeldingen (met daaronder de genomineerden) naar voren waren geroepen, en de kinderen hun gedicht hadden voorgelezen, werd het spannend.
"We waren stil van veel van deze gedichten", sprak Cultuurfonds-voorzitter Jetteke Bolten. De tienjarige winnares van groepen 5 en 6, Iris van Rijn, kwam schuchter naar voren om haar gedicht 'De tekening' nogmaals voor te lezen.' … het gedans van mijn potlood lijkt wel op het lopen van een muis...' las ze onder andere voor. "Wat een origineel gedicht met mooie bewegingen", sprak de juryvoorzitter. "Je neemt ons mee langs een prachtig tafereel."

Ook Maarten Rust, de winnaar van de groepen 7 en 8 las zijn gedicht voor. 'Bladeren dwarrelen van de bomen - Zoals de wolken hun tranen huilen' begon zijn gedicht.
"Alle juryleden waren het er ook bij jou over eens dat jij moest winnen. Wat heb je een prachtig, diepzinnig gedicht geschreven met treffende beeldspraak. Je hebt geen woord te veel geschreven zoals een echte dichter betaamt."
Cultuurfonds Oegstgeest maakte tijdens de bijeenkomst ondubbelzinnig duidelijk hoe blij het was met de vele inzendingen en de enthousiaste sfeer tijdens de bijeenkomst. "De nieuwe generatie bewijst het: Oegst­geest is een echt schrijversdorp."