Met het onthullen van het informatiebord was de Klinkenbergerplas heropend. | Foto: Wil van Elk
Met het onthullen van het informatiebord was de Klinkenbergerplas heropend. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Klinkenbergerplas feestelijk heropend

Heropening n Jos Roeffen, wethouder gemeente Oegstgeest, Han Weber gedeputeerde provincie Zuid-Holland en Cees den Ouden bestuurder Holland Rijnland openden 22 maart gezamenlijk de heringerichte Klinkenbergerplas.

Door Wil van Elk

Han Weber sprak over een tweede leven en roemde de uitgebreide biodiversiteit. Cees den Ouden noemde het de drie O's van onderhoud en onderwijs, Ommelanden en voegde hier Oegstgeest bij, "hulde". Gebiedsarchitect Sander Rombout noemde de samenwerking met alle gebruikers van het gebied. "Het is een interessante en mooie wandeling geworden." Hij verwacht nog verrassing die uit de opgebrachte grond komen: "Je weet niet welke zaden er in zitten". Jos Roeffen nodigde iedereen van harte uit om langs te komen. De natuurspeeltuin wacht nog op het inzaaien van gras en is gereed in juni.

Natuur- en recreatiegebied De Klinkenbergerplas (circa 60 hectare) is ontstaan door inwinning van zand door de Provincie Zuid-Holland voor de aanleg van de A44 en diverse woonwijken in o.a. Leiden. Het werd vroeger 'De put van Menten' genoemd. Huib Menten was de eigenaar van een zandput in de vroegere Voorhofpolder. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is de grote plas recreatief ingericht, in 2014 is de kleine plas eraan toegevoegd. De grote plas is geschikt gemaakt voor zwemmers en surfers. De kleine plas is ingericht als natuurgebied; er is een zwaluwenwand geplaatst. Er zijn twee routes die elkaar kruisen met een tunneltje. De een gaat naar boven waar een uitkijkpunt is, en de onderdoorgang voert naar de grote plas. Het gebied is veelzijdig ingericht en biedt ruimte voor verschillende doelgroepen zoals natuurliefhebbers, vogelaars, wandelaars, hondenbezitters, sporters en kinderen.

Rond de grote plas liggen grote keien om de afstand aan te geven van de looproute. Voor trimmers zijn er allerlei attributen aangebracht voor oefeningen. Het Milieu Educatie Centrum (MEC) Oegstgeest heeft op haar website een wandeling rondom de twee plassen beschreven. Na het onthullen van het informatiebord schoot Roeffen lopers van de Loopgroep Oegstgeest weg voor een eerste rondje rond de plas in een tijd van 13 minuten en 55 seconden.


Zwarte den geplant aan de Marelaan

Meerstammig n "Ik zag hem staan bij de boomkwekerij Mart van den Oever en dacht: "Die is voor mij", vertelde groenbeheerder Peter Kampf over de 'zwarte den'. Op woensdag 21 maart werd de meerstammige boom geplant aan de Marelaan.

Door Wil van Elk

Op het plantsoentje aan de Marelaan staat al een den, maar die is aangetast door zwammen. Dode takken zijn er al uitgezaagd en de boom met zijn gegroefde stam heeft zijn imposante uitstraling een beetje verloren. "Toen wij hier in 1971 kwamen wonen was de boom een stuk kleiner", vertelde een van de omwonenden. De huizen langs het plantsoentje zijn gebouwd in 1953.

De nieuwe boom Pinus nigra nigra, ofwel zwarte den, komt net als zijn voorganger op latere leeftijd mooi tot zijn recht. Als over enige tijd de oude weggaat, komt op die plek wellicht weer een nieuwe boom. Bij de boomkwekerij M. Van den Oever hanteren ze het motto 'een groene wereld is een betere wereld'. Als Peter Kampf, beheerder van het groen in Oegstgeest, bij de 'Leefwereldverbeteraars' rondloopt, geniet hij met volle teugen. "Ik heb diverse locaties in mijn hoofd en als ik daar ben, dan is het van 'die past daar'", vertelde hij enthousiast terwijl personeel van AW Mense Groen de den in het plantgat hees met een kraan.

De den gaat een mooie toekomst tegemoet aan de Marelaan. | Foto Wil van Elk.