In een volle raadszaal werd de voorlopige uitslag van de verkiezingen bekendgemaakt. | Foto Willemien Timmers
In een volle raadszaal werd de voorlopige uitslag van de verkiezingen bekendgemaakt. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

VVD grootste partij in dorp

politiek n Bijna 12.800 kiezers brachten in Oegstgeest op woensdag 21 maart hun stem uit bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dit was goed voor een opkomstpercentage van 64,9 procent (landelijk 55 procent). In 2014 was dit 62,3 procent.

Door Willemien Timmers

Grootste partij in Oegstgeest is de VVD geworden. Zij kregen er zo'n 850 stemmen bij, en krijgen met hun 3031 stemmen 5 van de 19 zetels in de gemeenteraad (nu 4). Progressief Oegstgeest won ook stemmen (ongeveer 550), en krijgt met 2474 stemmers achter zich 4 zetels (nu 3). De derde partij van Oegstgeest is het CDA geworden. Met ruim 730 stemmen meer hebben zij 2251 stemmen, wat ook goed is voor 4 zetels (nu 3).

D66 verloor bijna 400 stemmen, en wordt van de grootste, de vierde partij in Oegstgeest (1957 stemmen). Zij gaan van 4 naar 3 zetels. Dit ondanks een zeer actieve campagne. Zij gaan met hun verlies mee in de landelijk tendens.

Ook beide lokale partijen verloren flink (beide iets meer dan 300 stemmen), dit geheel tegen de landelijke trend in. Hart voor Oegstgeest zal met twee zetels in de raad plaatsnemen, en Lokaal met één. Dat is voor beide één zetel minder dan in de afgelopen raadsperiode.

Fusie en afval

Duidelijk is dat de partijen die hebben ingezet op een (op termijn) fusie met de Leidse regio (D66 en Lokaal) daarop afgerekend zijn. Verder lijkt de campagne om de grijze bak te behouden (in plaats van 'omgekeerd inzamelen') voor CDA en VVD succesvol te zijn geweest.

Opvallend is dat Hart voor Oegst­geest niet mee heeft weten te profiteren van het grote aantal stemmers dat zich via VVD en CDA heeft uitgesproken voor zelfstandigheid van Oegstgeest, terwijl dit toch hun grootste speerpunt was. Landelijk ging ongeveer een derde van de stemmen naar een lokale partij (in 2014 was dat een kwart). Was Oegst­geest meegegaan met die trend, dan hadden 4260 dorpsbewoners op HvO of Lokaal gestemd. Nu is dit slechts 2100.

De Oegstgeester uitslag lijkt geen afrekening van de kiezers op het gevoerde beleid van de afgelopen vier jaar. Veeleer is het een blik richting toekomst, waarin Oegstgeest graag zelfstandig wil blijven.

Lees meer politiek op pagina 13