Afbeelding
Foto:

Adieu grijze bak?

• Twee kandidaten aan het woord

afval n De manier waarop het Oegstgeester afval in de toekomst ingezameld moet worden, is vanwege de gemeenteraadsverkiezingen, een hot topic.

Marcus Rolloos, nummer 17 op de VVD lijst en de enige van de 116 kandidaten voor de gemeenteraad die er hard aan werkt om met voorkeurstemmen (150) in de raad gekozen te worden, wil de grijze bak voor de toekomst behouden. Eind vorig jaar nam de raad een voorstel aan om binnen een aantal jaar een nieuw afvalsysteem te introduceren (VANG), waarbij onder andere plastic en groenafval wordt opgehaald, maar het restafval, de grijze zak, naar een ondergrondse container op loopafstand in de wijk moet worden gebracht.

"Als het aan mij ligt raken we de grijze bak niet kwijt", zegt Rolloos, die het plan wil terugdraaien. "In oktober en november heb ik ultieme pogingen gedaan om het tij te keren. Op 7 november heb ik zelfs een amendement op de begroting moeten indienen, die mijn eigen fractie toen niet steunde. Niet alle Oegstgeestenaren realiseren zich wat hen boven het hoofd hangt. Namelijk de afschaffing van de grijze kliko-bak, en dat kost de belastingbetaler dus zeker 1,3 miljoen euro alleen al aan de clustercontainers waarvan er zeker honderd moeten worden geplaatst."
Rolloos beseft dat er veel voor nodig om dit terug te draaien. "Maar als het aan mij ligt, is dat precies wat er na de verkiezingen gaat gebeuren."
Geert Neelen, nummer 22 op de kieslijst voor Progressief Oegstgeest, denkt daar heel anders over. "Sommige mensen hebben kritiek op het feit dat we straks zelf ons restafval moeten wegbrengen naar ondergrondse containers. Er werd beweerd dat dezelfde effecten ook behaald zouden kunnen worden door de huidige kliko's te chippen. Dit soort berichten vallen toch echt in de categorie nepnieuws. Uit een onderzoek van een onafhankelijke expert in opdracht van de gemeente Oegstgeest is gebleken dat alleen het nieuwe model met 'omgekeerd' inzamelen de noodzakelijke reductie in restafval brengt en voldoende stimuleert tot afvalscheiding. Juist om die reden heeft een meerderheid van de gemeenteraad voor dit model gekozen. Alleen op deze manier gaan we voor maximale duurzaamheidswinst." De kosten zijn ook geen argument om tegen te zijn, vindt Neelen. "De containers betalen zich vanzelf terug want er hoeven minder vuilniswagens te rijden voor dat beetje restafval dat overblijft bij goed scheiden. In de uitvoering kan ook nog prima rekening gehouden worden met ouderen en het risico van zwerfvuil."