Storm op Zee

Bernd Brackman en Sara Crombach eren Debussy in onstuimige La Mer.
Gehoord: Muziekkamer Oegstgeest, Zondagmatinee in de Paulus, 11 maart.

muziek n Dankzij Muziekkamer Oegstgeest wordt dit seizoen in de Paulus Oegstgeest op een originele manier stilgestaan bij de honderdste sterfdag van Debussy op 25 maart. Met twee lezingen door de bekende musicoloog Leo Samama en vijf concerten wordt de Franse componist herdacht als de man die hij was: een bijzondere pianist, een groot componist, een muzikale avonturier, volkomen origineel, koppig, dwars en wars van het label 'impressionisme'.

Door Wenneke Savenije

Debussy was de herontdekker van klank, liet zich op de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs bedwelmen door de schijnbaar tijdloze klanken van o.a. de Javaanse gamelanmuziek. Zijn muzikale experimenten openden betoverend nieuwe dimensies, óók voor jazzmusici. Nederlandse componisten, onder wie Willem Pijper en Sem Dresden, werden door hem beïnvloed, en componist, pianist en psychiater Hans Henkemans gold internationaal als een van zijn beste vertolkers.

In Debussy's fascinerende muziek worden sprookjesachtige klankbeelden verweven met duistere en demonische klankerupties, die opwellen uit schimmige droomwerelden. Bernd Brackman en Sara Crombach, die al samenspelen sinds 1988, bleken als pianoduo zo vertrouwd met elkaar dat lichaamscontact en kruisende handen geen obstakel vormden om als één zingend en grommend 'muziekbeest' in Debussy's klankuniversum te duiken.
Op de schijnbaar vrolijke Marche écossaise (1892), volgde een kleurrijk vertolkte Petit suite (1888). In Six épigraphes antiques (1914) liet het markante duo horen hoe Debussy's idioom almaar mysterieuzer en fantasierijker werd, met als culminatiepunt het expressionistisch golvende oergeweld van La Mer (1905) waarin zij zich met Freudiaanse passie onderdompelden.
Brackman, die ooit nog les had van Henkemans, verdedigde gloedvol diens Sonata per pianoforte (1958), waarna Crombach markant en elegant zijn Etude nr. 1 en 2 vertolkte. Tussen de muziek door declameerde Crombach met gevoel voor theater gedichten van Baudelaire en Roland Holst, want muziek en poëzie gingen voor Debussy hand in hand.


Wenneke Savenije is co-hoofdredacteur van het muziekmagazine De Nieuwe Muze voorheen Pianowereld, auteur van onder meer het alom geliefde boek Over Mozart gesproken, en was bijna dertig jaar vaste muziekmedewerker van NRC Handelsblad.

hoorcollege

Aanstaande vrijdag is in het Dorpscentrum het tweede hoorcollege van Samama over Debussy, 25 maart treden in deze serie de Paulus de Spaanse topcellist José Mor en pianiste Sara Crombach op. Info: muziekkamer-oegstgeest.org. Kaarten verkrijgbaar bij de Rijnlandse Boekhandel.