Afbeelding
Foto:

VERKIEZINGEN n Amsterdam 1921. Had-je-me-maar wint twee raadszetels.

Gedurende TERA's campagne van 1958 (Leidse raadsverkiezingen) krijgen de Teranen regelmatig de naam van Had-je-me-maar te horen. Een ludieke voorganger, hij haalde in Amsterdam zomaar twee zetels. De Teranen waren in 1921 niet eens geboren en de naam Had-je-me-maar zegt hen niets. Zonder internet is het in 1958 tijdens hun campagne een hele klus om iets te weten te komen over die illustere voorganger. Daar komt niet van. Nu is er op internet verrassend veel over hem en zijn entourage te vinden. Ook over de onverwachte serieuze motieven.


Had-je-me-maar is Nelis van Gelder, een aan lagerwal geraakte straatzanger. Zijn lijflied is het cabaretliedje "Had je me maar". Fantasierijke ludieke Amsterdammers, de "Vrije Socialistische Groep", en gelijkgestemde lieden in de landelijke "Rapaille Partij" hebben twee serieuze politieke boodschappen. Tegen opkomstplicht bij verkiezingen, en tegen het te weinig ingeperkte algemeen passief kiesrecht. "Zelfs een zwerver kan in de gemeenteraad komen". Programmapunten o.m.: Vrij vissen in het Vondelpark en Jajem voor 5 cent per borrel.


Had-je-me-maar wordt omstreeks de verkiezingen wegens openbare dronkenschap gearresteerd, vastgezet en naar een ontwenningskliniek gestuurd. De overheid regelt met hem dat hij zich niet alleen van drank onthoudt, maar ook van politieke activiteit. Hij neemt zijn zetel niet in. Zijn maat, Hubertus Zuurbier, colporteur en straatkomiek, geheelonthouder, aanvaardt zijn zetel wel.

Aantekening: De opkomstplicht bij verkiezingen is in 1970 inderdaad afgeschaft. Aangaande inperking van het algemeen passief kiesrecht: volgens artikel 54 van de grondwet zijn van het passief en actief kiesrecht uitgesloten degenen die, wegens het begaan van een daartoe bij de wet aangewezen delict, onherroepelijk zijn veroordeeld tot een vrijheidsstraf van ten minste een jaar en als onderdeel van die veroordeling tevens zijn ontzet van het kiesrecht. Nelis en Hubertus zouden, wat de grondwet betreft, ook in deze tijden in de raad kunnen komen. Ook de leeftijdsgrens van minimaal 18 jaar zou hen niet tegenhouden.

(Foto: Wikipedia)

Afbeelding