Palmpasen in de Willibrordkerk

pasen n Op de zondag voor Pasen, 25 maart herdenkt de Willibrordparochie de intocht van Jezus in Jeruzalem.

"Hij werd toen verwelkomd en vereerd met palmtakken. Tegenwoordig vieren we dat met de kinderen die in een optocht door de kerk hun zelfgemaakte palmpaasstok laten zien." Om 10.30 uur zijn alle kinderen van 4 tot 12 jaar van harte welkom in de pastorie van de Willibrordkerk aan de Rhijngeesterstraatweg 35. Zij moeten dan hun kant-en-klare palmpaasstok met daarop het broodhaantje meenemen. Een gewijd buxustakje krijgen ze ter plekke.

Plaats gereserveerd

De kinderen lopen om 11.00 uur in optocht door de kerk en laten aan iedereen hun mooie stokken zien. Die leggen ze bij het altaar op de trappen. Daarna mogen zij voorin zitten op de kerkbanken die deze zondag speciaal voor kinderen en hun ouders of begeleiders zijn gereserveerd. Voor de allerkleinsten is zoals altijd in de pastorie de crèche geopend. Tijdens de mis zal kapelaan Boris Plavcic uitleggen wat alle symbolen op de stok betekenen.

Hoe maak je een palmpaasstok? Op internet zie je nog meer voorbeelden en vind je recepten om een broodhaantje te maken.
Een palmpaasstok maak je als volgt: Maak twee stokken aan elkaar in de vorm van een kruis. Bevestig de stokken met houtlijm en een spijker aan elkaar. Omwikkel het kruis dan met kleurige linten en kleurig papier. Versier het geheel met een ronde krans of slinger vol pinda's, eitjes, rozijntjes en snoepjes. Zo'n krans verwijst naar de kringloop van het jaar. Een draad met 12 pinda's verwijst naar de leerlingen van Jezus. Dertig rozijnen staan symbool voor het geld dat Judas ontving voor het verraad van Jezus. En een ei is een symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Ook kan je er nog fruit bij hangen. De zaden in het fruit symboliseren het nieuwe leven. De sinaasappel wordt als symbool gebruikt voor de in azijn gedoopte spons waarvan Jezus aan het kruis mocht 'drinken'. Bovenop het kruis prik je een broodhaantje. Zo'n haantje kun je bij de bakker kopen of zelf bakken.