Schuldhulp-maatje

Er zijn veel mensen met financiƫle schulden vandaag. Schuldhulpmaatje is een initiatief om mensen te helpen: samen lukt het. Ook de voedselbank is een begrip in Nederland en helpt mensen die niet meer genoeg geld hebben voor dagelijks voedsel. Mensen met schulden schamen zich en voelen zich tekortschieten. Mogelijk hebben ze ook wel fouten gemaakt. Keuzes die ze beter anders hadden kunnen maken. Wie zal het zeggen.

Wie zijn wij voor mensen met schulden? Soms heb ik zelf zo'n duidelijke mening over mensen met schulden. Dan sta ik met mijn oordeel klaar. Maar dat helpt niet. Niet oordelen en goed advies kunnen helpen. Iemand die naar je omkijkt. Een samenleving waarin mensen schulden hebben, kan laten zien wat haar kracht is. Maar een samenleving waarin mensen hebben geleerd om voor zichzelf te zorgen, is kwetsbaar. Die zegt zomaar 'jouw probleem is jouw probleem, los het op'. Maar zo werkt het niet. Schuld is een probleem dat je alleen samen oplost. Er is schaamte voor de mensen uit je buurt, eenzaamheid en een gevoel van falen. Er zijn dan mensen nodig die zeggen: kan ik je helpen, kan ik voor je koken, kan ik je een advies geven? Mensen die je laten voelen dat je schuld heel vervelend is, maar dat jij waardevol bent.

Een poosje geleden was er op tv een programma waarin mensen konden vertellen hoeveel ze verdienen. Daar bleek hetzelfde: er is zo'n taboe om te vertellen hoe rijk je bent, hoeveel je verdient. Er is dus schaamte over armoede en schaamte over rijkdom. 'Ik vertel niet aan anderen dat ik tekort heb'. En: 'ik buig niet voor mijn buurman, ik ga echt niet vertellen hoeveel ik verdien'? Niet buigen voor elkaar, volgens mij maakt dat mensen liefdeloos, eenzaam en het laat ze stikken in trots.

Ik heb daar gevoel bij, omdat ik in een kerk zit. Kerken hebben iets met waarheid en claimen die soms: wij zien het goed. En dan wordt er niet meer gebogen voor elkaar. Soms vecht je elkaar zelfs de tent uit. Wat een gemeenschap moet zijn, is dan allesbehalve dat. Daarvan heb ik geleerd dat je zo niet tot elkaar komt. Buigen en om elkaar geven is de weg om elkaar te helpen. Ook als er schulden zijn. Dat leer ik ten diepste van Jezus, mijn schuldhulpmaatje. Hij buigt diep voor ons.

Robert Roth