Mensen houden van bomen, of toch niet?

Mensen houden van bomen, en daar zijn goede redenen voor. Ze zorgen voor zuurstof, zuiveren de lucht van fijnstof en uitlaatgassen, dempen het geluid van de snelweg en een klein beetje die van de vliegtuigen, al is dat nooit in enig geluidsmodel erkend. Ze zorgen voor een goede balans van het grondwater, en zorgen voor verkoeling op een alsmaar opwarmende aarde. Ze geven aankleding en beschutting aan onze bebouwing, bieden onderdak aan vogels, insecten en andere dieren en dragen bij aan biodiversiteit. Kortom, ze zorgen voor het leven en zijn het huis der natuur.

Maar soms worden bomen ziek, lopen de wortels door leidingen of brengen ze schade toe aan het wegdek. Soms wil je ook gewoon zon in je tuin of geven ze te veel troep. Soms is het te gevaarlijk, als een boom dreigt om te vallen of voelt men zich niet veilig, omdat het te verdekt is. En soms is wil je een zichtlijn vanaf de begraafplaats naar de kerktoren, soms komt er een nieuwbouwwijk of een industrieterrein en dan moet eerst alles weg of is er ruimte nodig voor een sportveld. En soms is ineens rigoureus onderhoud nodig aan een houtwal. Te vaak soms dus.
Daarom was het goed dat afgelopen Courant men stil stond bij bomen. Uiteindelijk zullen we bereid moeten zijn om de schaarse ruimte met bomen te delen en er wat voor over te hebben, om ze voor ze te zorgen, zoals zij dat ook voor ons doen.

Sieward Nijhuis


Dorpsperikelen

Proficiat bewoners van het villawijkje Wilhelminapark met de goedgevendheid van de gemeente om de straten een facelift te laten ondergaan voor de volgende decennia.

Ik gun het ze allemaal, maar eens te meer ben ik teleurgesteld in de gemeente om wederom achtergesteld te worden voor een opknapbeurt van de kop van Oegstgeest (Dorpsstraat).

Iedereen vindt het alom bekende authentieke gedeelte van ons mooie dorp doorgaans gezellig maar ze beseffen niet dat er al sinds 30 jaar niets aan is gedaan.

Negen jaar geleden hebben wij een mooie brug over het Oegstgeester kanaal geopend. De gemeente heeft de rood-witte planken uit de grond gepeuterd en slordig aangebracht. De brugleuning oost is sinds de eerste wereldoorlog nog nooit geverfd en de andere leuning is verroest en gevaarlijk.

Dan heb je de vroegere losplaats waar iedereen maar wat neerzet, wat het aanzicht niet mooier maakt. Er staat rotzooi wat al jaren geleden daar neergedumpt is.

Zeer ongerust zijn wij ook voor de gevolgen van het Bedrijventerrein De Boeg voor de Dorpsstraat. De veiligheid voor onze huizen, maar zeker ook voor onze kinderen is in het geding met de toekomstige sluiproute met het verkeer dat door de straat raast.

Kom op gemeente Oegstgeest, laat onze mooie Dorpsstraat niet in de steek. Wees eerlijk en duidelijk met het beleid en maak het ons niet lastig met eerder gedane beloften en probeer oplossingen te vinden.

Henk Heemskerk