Levi Pronk en Tijs Yesilkagit hebben nog ruimte voor nieuwe klanten. | Foto Willemien Timmers
Levi Pronk en Tijs Yesilkagit hebben nog ruimte voor nieuwe klanten. | Foto Willemien Timmers Foto:

De Fietskruideniers zijn goed op weg

ondernemen n Halverwege 2017 startten de vijftienjarige Oegstgeester gymnasiasten Levi Pronk en Tijs Yesilkagit met 'De Fietskruideniers': een dienst die op verzoek van senioren boodschappen doet in die winkels waar men producten vandaan wil hebben.

Door Willemien Timmers

"We zijn nu een half jaar bezig, en het gaat best wel goed", vertelt Tijs aan de keukentafel. Niet alleen hebben ze veel boodschappen gedaan voor een toenemend aantal vaste klanten, ook zijn er mooie, incidentele klussen geweest als het rondbrengen van de mantelzorgers-boeketten voor de gemeente Oegstgeest.

Van der Zalm

"We vinden het leuk om te vertellen dat Slagerij van der Zalm heeft aangegeven ook met ons samen te willen werken", zegt Levi. "Wie naar Van der Zalm belt met een bestelling en zelf bijvoorbeeld tijdelijk te slecht ter been is om het af te halen, kan er nu voor kiezen de boodschappen door ons thuis te laten bezorgen."
"We zijn ook met andere bedrijven in gesprek hoe we voor hen een deel van de eventuele bezorgtaken op ons kunnen nemen", vult Tijs aan.


De kerntaak van de Fietskruideniers blijft bestaan uit het doen van de boodschappen voor hun klanten, voor slechts een paar euro per keer. Senioren of anderen die zelf moeilijk de deur uit komen, kunnen gebruik maken van de diensten van de jongens. In een uitgebreid kennismakingsgesprek worden wensen besproken.


"We zijn blij dat het goed loopt met ons bedrijf. Het is erg leuk om met alle generaties contact te hebben." Alle boodschappen worden met de bak de fiets gedaan: groener kan niet.

Boodschappen

Voor wie boodschappen doen een opgave is, en in contact wil komen met De Fietskruideniers belt met 06-29227958 of stuurt een email naar contact@fietskruideniers.nl. Ook bedrijven die nader kennis willen maken zijn van harte welkom hun ideeën aan de ondernemende jongens voor te leggen.


Samenwerken aan een groen Oegstgeest

politiek n Op woensdag 14 maart organiseert D66 op Nationale Boomfeestdag een bijeenkomst 'Samenwerken aan een groen Oegstgeest!'

Het onderwerp is heel actueel met de motie 'Kappen met kappen' die D66 samen met PrO, Lokaal en CDA heeft ingediend. En die motie is unaniem in de raad aan-genomen. Ondanks deze motie gaat de gemeente door met het kappen van bomen in Oegstgeest.
"D66 pleit al langer voor het bespreken van het bomenbeleidsplan in de gemeenteraad. Het college heeft al enkele keren dit verzoek uitgesteld. Dit terwijl in Oegstgeest een grote achterstand bestaat bij het groenonderhoud zoals bij de houtwallen, waar de afgelopen jaren te weinig mankracht voor beschikbaar was. Het gevolg is dat rigoureus kappen soms de enige oplossing is. D66 wil de huidige bomenverordening kritisch onder de loep nemen, omdat nu voor slechts een klein deel van de bomen een kapvergunning hoeft te worden aangevraagd."

"Het is belangrijk dat niet alleen gemeenteraadsleden maar ook inwoners kunnen meedenken over de te kappen bomen. Daarom organiseert D66 deze bijeenkomst waar de ideeën en wensen van inwoners over groen in Oegstgeest centraal zullen staan."
Iedereen is van harte welkom om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn die om 20.15 start en plaatsvindt in de Bomenzaal van het Dorpscentrum, Lijtweg 9.


Scherp de tuin in via het Repair Café

repareren n Goed gereedschap is het halve werk. Dit voorjaar de tuin in met scherp, schoon en geolied gereedschap werkt zoveel prettiger. Repair Café Oegstgeest helpt zaterdag 10 maart bot snij- en snoeiwerktuig aan een slijpbeurt.

Wie andere kapotte dingen uit huis meebrengt, krijgt ook reparatiehulp. De vrijwilligers zijn voor iedereen actief, van 10 tot 13 uur in het Dorpscentrum.

Heggen- en snoeischaren, grasmaaiers, spades, schoffels en messen, ze worden allemaal lekker scherp gemaakt door deskundigen met goed slijpmateriaal. Ook een schoonmaak- en smeerbeurt levert goed werkend gereedschap op. Meer dingen verdienen in het voorjaar aandacht: de tuinbroek met een scheur, de tuintafel met een losse poot, de kaduke parasol, de barbecue. Inspiratie voor tuinideeën komen uit de boeken die bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest ter inzage legt.


Bij het Repair Café helpen mannen en vrouwen met het maken van bijna alles wat in huis kapot ging: fietsen, computers en randapparatuur, meubels, elektrische apparaten, elektronica, kleding en textiel, speelgoed, voorwerpen van metaal, kunststof of aardewerk.

prettig

Door te repareren in plaats van weg te gooien blijft de afvalberg wat kleiner. Goed voor het milieu en prettig voor de portemonnee. Je steekt wat op van het samenwerken en het is nog gezellig ook. Meer op www.repaircafeoegstgeest.nl.