Afbeelding
Foto:

Leiden-1958 n TERA's verkiezingsbiljet verboden.

De Totale Eensgezinde Radicale Actie (TERA) doet mee aan de verkiezingen voor de gemeenteraad. De burgemeester verbiedt enkele woorden op het aanplakbiljet. Dat biljet heeft rechtsboven de naam TERA, linksboven het lijstnummer 7. Rechtsonder de getekende tronie van lijsttrekker Boter en linksonder zijn naam:

Uw stem is

BOTER

aan de galg


Dat 'aan de galg' brengt de openbare orde in gevaar. De TERA besluit er dan maar er een plankje over te timmeren, met een enkel bescheiden spijkertje. Zodat het bord kan blijven staan, enige tijd in gekuiste staat en dan nog een tijdje ongekuist. Dat laatste hopelijk onopgemerkt. Heeft wel wat weg van polderen. Uiteindelijk verwijdert het bevoegd gezag het bord. Dat gaat weer terug naar de aannemer.
Aan elk feest komt een eind. TERA heeft maar drie leden met passief kiesrecht en zij vormen de kieslijst. Boter is de oudste. De drie willen onder geen beding in de raad. Er ontwikkelt zich zetelvrees. Je zal toch maar in de raad gekozen worden! Enkele dagen voor de verkiezingen een bericht naar de kranten. Stem op een andere partij. Politiek is tenslotte geen grapje.
De uitslag volgens een bulletin van Het Vrije Volk:
PvdA 36,1%, KVP 22,0%, Prot. Chr. Groep 21,1%, VVD 14,3%, CPN 5,3%, SGP 1,0%, TERA 0,2%.
TERA krijgt 141 stemmen. De tijden zijn wel veranderd. Het CDA (KVP + Prot. Chr. Groep), als die toen in 1958 had bestaan, zou met 43,1% de grootste fractie geworden zijn, met PvdA als goede tweede. De drie jongeheren kunnen hun studie rustig voortzetten, met aanzienlijk succes trouwens.
Hoe verging het echter in 1921 die Had-je-me-maar uit het vorige stukje, die zich wél liet verkiezen? Lezer, met dank voor uw aanhoudende aandacht, dat leest u de volgende week.


Politieke debatten

politiek n In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart vinden nog twee politieke debatten plaats.

Op woensdagavond 7 maart (19.30 uur) vindt het Oegstgeester sportdebat plaats in de kantine van de Oegstgeester Golfclub. Het grote verkiezingsdebat is op dinsdag 13 maart om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Dit debat wordt live uitgezonden via Unity TV en is online te volgen via www.unity.nu. Unity.NU is in de hele regio te ontvangen via kanaal 40 (Ziggo) of kanaal 1412 (KPN/XS4ALL).

Afbeelding