Het pianoduo Sara Crombach en Bernd Brackman treedt zondag op in De Paulus.
Het pianoduo Sara Crombach en Bernd Brackman treedt zondag op in De Paulus. Foto:

Doordringen tot Debussy's sprookjesachtige droomwereld

Paulus n De Zondagmatinee in de Paulus van 11 maart is de eerste van vijf rondom de honderdste sterfdag van de Franse componist Claude Debussy. Daarin treedt het pianoduo Sara Crombach en Bernd Brackman op, aanvang 16.00 uur. Het programma vermeldt werken van Debussy en van de Nederlander Hans Henkemans.

"Ik zie geen zee, ik hoor geen zee, ik voel geen zee.", stelde een muziekcriticus na de première van het orkestwerk La Mer op 15 oktober 1905. Ziedaar het misverstand: voor Debussy was muziek een proces dat geheel op zichzelf staat, zij is geen nabootsing van wat dan ook. La Mer ís de zee. Aan zijn uitgever schrijft hij: "Om mij heen weigert men halsstarrig te begrijpen dat ik nooit in de werkelijkheid van dingen en mensen heb kunnen leven, als gevolg een onbedwingbare behoefte gevoel mijzelf te ontvluchten in avonturen die onverklaarbaar zijn, daarin een mens laat zien die men niet kent. Een kunstenaar is trouwens per definitie iemand die vertrouwd is met dromen en te midden van schimmen leeft." Pianist Bernd Brackman nu: "Het is deze schimmige droomwereld die Sara Crombach en ik in al zijn sprookjesachtige én duistere facetten voorschotelen.

Van de schijnbaar vrolijke Marche Ecossaise, via de wereldberoemde Petite Suite en de raadselachtige Six épigraphes antiques zullen wij doordringen tot zijn absolute meesterwerk La Mer. In drie taferelen schetst Debussy hier de zee, jazeker, maar daarmee ook het ontstaan van de wereld zelf, bovendien de grondeloze krachten van de menselijke psyche." Hij vervolgt: "Het is niet toevallig dat het juist de Nederlandse pianist, componist en psychoanalyticus Hans Henkemans (1913–1995) was die met zijn integrale Debussy-uitvoeringen een standaard zette die tot op heden onovertroffen is. Waar Debussy vluchtte zocht Henkemans, net zolang totdat hij het menselijke drama begreep. In zijn pianospel, in zijn psychoanalyses en in zijn composities. Zoals in de meesterlijke pianosonate uit 1958 die ik zal uitvoeren: virtuoos, duister, met mededogen en opzwepend. Ook in zijn twee etudes uit 1937 door Sara Crombach na de pauze als inleiding tot La Mer. Het zijn klankjuwelen van grote schoonheid."


Kaarten: Rijnlandse Boekhandel of via debussy@muziekkamer-oegstgeest.org: volwassen €20, studenten €10, vrij entree tot 18 jaar. Vrijkaarten voor mantelzorgers via info@wijzijneva.nl. Vrijdagavond in het Dorpscentrum geeft musicoloog en componist Leo Samama zijn eerste van twee kosteloze hoorcolleges over Debussy in Nederland.


Twee Oegstgeester bomen in Top 10 bomen provincie Zuid-Holland

natuur n De Bomenstichting heeft vorig jaar de 'Bomen van de Ereklasse' geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats.

Deze 'toppers' zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Iedere maand wordt de 'Top 10' van één van onze provincies bekend gemaakt. Deze maand is Zuid-Holland aan de beurt. Veel bomen zijn verbonden met onze geschiedenis en cultuur.

Onze topbomen worden per provincie gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort en hun 'bijzondere verhaal'. Belangrijk criterium is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Met deze selectie van 'Bomen van de Ereklasse' vestigt de Bomenstichting aandacht op de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.

In de Top 10 staan twee bomen uit Oegstgeest: de linde op landgoed Endegeest, en de JanWolkers-eik bij de ijsbaan.

De Top 10 van Zuid-Holland:
1. Juttepeer in het Heilige Geesthofje 1647
2. De rode beuk van de Groenesteeg 1830
3. Plataan op Romeins fundament ± 1690
4. De linde van Endegeest 1648
5. De essen op de Jacobaburcht 1800
6. De groene beuk van Meijendel 1820
7. De Breytenbachplataan in Rotterdam 1880-1890
8. Jan Wolkersboom, zomereik Oud Poelgeest 1800-1850
9. Platanen in de Museumstraat ± 1825
10. De Koekampkastanje 1830-1840


Bij het samenstellen van de Top 10 per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten. Natuurlijk komen landelijke beroemdheden als de Linde van Sambeek, de Troeteleik van Ulvenhout, de Belastingeiken van 's-Gravenland e.a. in aanmerking. Maar ook Zuid-Hollandse grootheden als de platanen bij het Dordrechts Museum en de Breytenbachplataan in Rotterdam verdienen onze aandacht. De oudste peer van Nederland staat in het Heilige Geesthofje in Den Haag en is op nummer 1 van de Zuid-Hollandse Top 10 geëindigd.


De linde van Endegeest is geplant in 1648 en is 20 meter hoog. Deze Hollandse linde op landgoed Endegeest in Oegstgeest is een nieuwkomer in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. De linde is één van de oudste linden van ons land. De boom staat vrij en heeft alle mogelijkheden om uit te groeien tot een echte veteraan.

Afbeelding
Afbeelding