Pecos-speelster Maaike van de Pavoordt mocht afgelopen weekend meedoen aan het NK-tafeltennis in Zwolle. | Foto Henk Hommes
Pecos-speelster Maaike van de Pavoordt mocht afgelopen weekend meedoen aan het NK-tafeltennis in Zwolle. | Foto Henk Hommes Foto: Henk Hommes

Van de Pavoordt op NK-tafeltennis: 'Fantastisch, en echt kansloos'

tafeltennis n "Echt fantastisch", vond ze het. Pecos-speelster Maaike van de Pavoordt mocht afgelopen weekend meedoen aan het NK-tafeltennis in Zwolle. Ze keek haar ogen uit.

"Een héle mooie zaal, het publiek zat er dichtbij, en het was leuk om er rond te lopen omdat ik zoveel oude bekenden zag", vertelt de Katwijkse enthousiast. Ooit, als junior, trainde Van de Pavoordt vrijwel dagelijks en was ze Nederlands kampioen in haar leeftijdsgroep. Rugklachten maakten destijds een pijnlijk einde aan haar tafeltennisloopbaan. Nu is ze 28, een stuk minder fanatiek, traint hooguit wekelijks, maar door de onverwachte winst vorige maand in het kwalificatietoernooi beleeft ze een tweede carrière in de landelijke subtop.

Met de loting in het enkelspel had ze geen geluk. Tegenstandster Rianne van Duin is de nummer 9 van Nederland en speelt al tien jaar eredivisie. "Ik dacht nog dat ik misschien wel een paar leuke rally's zou weten te spelen, maar ik was écht kansloos. Ze heeft een heel goede en verrassende service, en haar return, tja, die ging ook meestal hard langs me." Het werd, om precies te zijn, 11-3, 11-6, 11-2 en 11-4.
Of Van de Pavoordt nerveus was geweest voor haar rentree op het hoogste podium? "Nou, de week ervoor misschien, toen ik las over alle regeltjes. Je moest je batje twintig minuten voor elke partij inleveren, dan wordt het blijkbaar gekeurd ofzo. Ik moest twee verschillende kleuren shirts meenemen. Dat soort dingen. Maar toen ik daar achter de tafel stond voelde ik totaal geen druk. Er was best veel publiek van Pecos mee, en áls ik een punt maakte hoorde ik ze wel tekeergaan." Lachend: "Maar dat hoefden ze dus niet veel te doen."

In het dubbelspel was er wél succes, al was het een toevalstreffer. "Ik vond het nogal wat om voor één potje helemaal naar Zwolle te gaan, dus ik heb gekeken of ik iemand kon vinden om mee te dubbelen." Dat werd Esmée van Marwijk, van het Leidse Scylla. "Getraind hebben we niet, ik had haar alleen kort gesproken via de app. Zij had ook nog nooit een NK gespeeld. Maar het ging hartstikke goed. Tegen Ernst en De Hoop wonnen we met 3-0. Daarna moesten we tegen Gogorita en weer die Van Duin. En we werden niet weggespeeld. Was dat de kwartfinale? O, dat weet ik niet, maar dat zou best kunnen."

Of ze er volgend jaar weer bij is? "Het heeft me wel een beetje geprikkeld. Ik weet niet voor hoe lang ik die A-licentie nu heb. Maar als ik de kans krijg… En ik kreeg ook wel zin om weer meer te gaan trainen. Mijn rug is dan wel een hindernis. Daarom ga ik nu samen met een collega-fysiotherapeut voor mezelf een programma maken dat gericht is op tafeltennis."


Scoutinggroep Shawano's wint zilver

scouting n Zaterdag 3 maart namen ongeveer 40 leden van Scouting Shawano's Oegstgeest deel aan de digitale wereldreis 'iScout'.

iScout is een internationale wedstrijd waar dit jaar maar liefst 422 teams met 9663 personen aan deelnamen. De iScoutwereldreis voert de teams de wereld over via uitdagende en creatieve doe-opdrachten en reisvragen over historische gebeurtenissen, landen en plaatsen.

Voor het zevende jaar op rij streden de rowans (14 tot 18 jaar) en de stam (18+) van Scouting Shawano's om een zo hoog mogelijke plaats in het iScoutklassement. Tijdens het spel dat van 19:00 tot 23:00 uur duurde, stond het hele clubhuis op zijn kop.

Overal werd gewerkt aan het uitvoeren van de opdrachten. Zo werd er een elektrische fiets gefabriceerd en werden er een aantal internethypes van het afgelopen jaar uitgevoerd. Tegelijkertijd werkte een team van 15 personen koortsachtig om de online-reisvragen en puzzels op te lossen.

Afbeelding